Care este motivul din cauza căruia noua variantă a virusului nu a respectat ordinea de până acum din alfabetul grec?
OMS a dorit să evite o neînţelegere şi o stigmatizare
Noua variantă de coronavirus provoacă dureri de cap nu doar din cauza răspândirii sale, ci şi datorită denumirii. La sfârşitul săptămânii OMS a declarat la Geneva de ce a optat pentru această literă (Omicron = O) pentru a denumi varianta B.1.1.529 atunci când a clasificat-o drept îngrijorătoare.
Scopul a fost de a evita o neînţelegere şi o stigmatizare, notează Luxemburger Wort.
De la o vreme autoritatea mondială a ONU a decis ca variantele nou apărute să fie denumite rând pe rând conform alfabetului grecesc. Astfel urma să se evite ca zonele în care aceşti mutanţi apar pentru prima oară să fie folosite drept denumire şi să fie puse la stâlpul infamiei.
Explicaţiile date de Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Înainte de Omicron ar fi urmat la rând literele Niu şi Csi. Niu ar suna foarte aproape de „new” şi ar putea fi interpretat greşit – s-a precizat de către OMS.
Csi nu a fost folosit, deoarece este un nume de botez des folosit (Xi – n.red.), au mai transmis reprezentanţii OMS. Denumirile date unor viruşi nu trebuie să aducă atingere unor grupuri etnice sau regionale – sună argumentul organizaţiei ONU.
Xi se foloseşte adesea în China şi în zonele locuite de populaţia chineză Han. Există și o persoană importantă care poartă acest nume: Xi Jinping.