Aproape că nu trec câteva săptămâni fără să auzim despre o nouă variantă COVID, care începe să ne dea fiori. Este și cazul variantei „recombinante”, numită „Omicron XE”, care este rezultatul fuzionării a două tulpini de Omicron într-o singură gazdă, ceea ce înseamnă că este un hibrid mutant al versiunilor anterioare. Deci, ce știm despre acest nou hibrid mutant și cât trebuie să ne facem griji?
Noua variantă Omicron sperie planeta: ”Este un hibrid mutant mult mai transmisibil”
Potrivit The Conversation, cea mai recentă variantă detectată de Organizația Mondială a Sănătății este o combinație a două versiuni anterioare ale variantei Omicron – BA.1 și BA.2.
Unde a fost detectată prima dată?
Potrivit rapoartelor, noua variantă este cu 10% mai transmisibilă decât subvarianta BA.2, care este deja cea mai contagioasă. Cel mai recent raport al OMS, din 31 martie 2022, afirmă: „Recombinantul XE (BA.1-BA.2), a fost detectat pentru prima dată în Marea Britanie, pe 19 ianuarie și au fost raportate și confirmate mai puțin de 600 de secvențe de atunci”.
Estimările timpurii indică un avantaj al ratei de creștere a comunității de 10% în comparație cu BA.2, dar această constatare necesită o confirmare suplimentară.
Ce este XE și cum se răspândește
XE este o recombinare a subvariantelor BA.1 și BA.2. Există multe alte recombinante BA.1 și BA.2, inclusiv XQ, apărută în Marea Britanie, XG din Danemarca, XJ din Finlanda și XK din Belgia.
În timp ce XE conține un procent mic din totalul cazurilor secvențiate, există dovezi ale transmiterii comunitare, cel puțin în Anglia, unde a fost detectată pentru prima dată. Acum în Anglia se înregistrează puțin peste 1.100 de cazuri.
De asemenea, Omicron XE a fost identificată în India, China și Thailanda. Inițial, rata de creștere pentru XE părea să nu fie diferită foarte mult de subvarianta BA.2, dar datele mai recente din Marea Britanie sugerează că are o rată de creștere cu aproximativ 10 până la 20% peste cea a BA.2.
Virusul este capabil să evolueze, să se recombine
”Virusul este capabil și acum să evolueze, să se recombine și să dezvolte o nouă ramură a arborelui său genealogic”, a spus Mark Cameron, profesor asociat la Școala de Medicină de la Case Western Reserve University.
„Concluzia este că, pentru fiecare dintre aceste variante și subvariante, riscul de spitalizare și deces pare a fi, în medie, mai mic acolo unde ratele de vaccinare sunt mai mari. Asta indică faptul că vaccinarea, inclusiv cu a treia doză, ar trebui să fie eficientă în reducerea riscului de afecțiuni severe”, a adăugat Stephanie Silvera, profesor de sănătate publică la Universitatea de Stat Montclair.
Aceste date sunt preliminare, așa că se pot schimba pe măsură ce vor apărea mai multe informații. Dacă datele de până acum sunte reale, înseamnă că Omicron XE ar putea fi mai puțin mai contagioasă decât BA.2, care a fost puțin mai contagioasă decât BA.1, care, la rândul ei, a fost mai puțin contagioasă decât Delta.
Simptomele unei infecții ușoare cu Omicron XE sunt tusea, durerea în gât, durere de cap, febră, oboseală și, în cazuri mai rare, posibila pierdere a gustului sau a mirosului.
Trebuie să ne facem griji?
Răspunsul imunitar care ajută la protecția împotriva infectării cu COVID-19 este generat mai ales de vaccinuri sau de infecția anterioară și vizează în principal proteina Spike. Având în vedere că XE are practic aceeași proteină Spike ca și BA.2, se pare că protecția împotriva Omicron XE va fi redusă semnificativ.
Cea mai bună modalitate de a încetini apariția noilor variante, precum și a recombinantelor, rămâne vaccinarea.