De ce trebuie sa consumam benzina, timp si nervi pentru a plati factura la telefon, lumina, gaze, cablu sau apa? Exista acum o serie de servicii bancare care ne pot scuti de aceste griji… si de o serie de cheltuieli.
Telefon, lumina, gaze, apa sunt doar cateva din serviciile pe care trebuie sa le achitam, daca nu luna de luna, macar trimestrial. In concluzie, pornim intr-una din zilele noastre „libere”, de la o casierie la alta, cu teancul de facturi in mana, pentru a ne plati obligatiile financiare catre toate aceste utilitati, gandindu-ne la faptul ca dupa un asemenea parcurs nu ar fi chiar contraindicat daca ne-am inscrie la urmatorul cros ce se va tine in orasul nostru de resedinta. „Performanta” parcurgerii intregului traseu e cu atat mai uimitoare cu cat cel care s-a „angajat” la ducerea la indeplinire a acestei sarcini e trecut deja de prima tinerete.
Pentru cei care insa, nu si-au propus sa devina maratonisti de performanta exista alternative: majoritatea bancilor prezente pe piata romaneasca pun la dispozitia clientilor sisteme ce ii scutesc de deplasari la banca sau la casieriile firmelor de utilitati.
Exista in principal trei astfel de sisteme de plata: prin intermediul unui contract de mandat incheiat cu banca, prin intermediul bancomatului sau prin Internet banking (cu varianta sa mobile banking).
In primul caz (contract de mandat), clientul persoana fizica sau juridica deschide un cont la o banca, cont pe care prin contract e obligat sa-l alimenteze cu sumele necesare efectuarii platilor. Platile prin mandat se vor efectua pe baza unor conventii incheiate intre client si furnizorii de utilitati/prestatorii de servicii (care au conventii incheiate cu banca si au cont curent deschis la una din unitatile teritoriale ale bancii), precum si intre client si banca (prin care aceasta este autorizata, pe baza unui mandat de autorizare, sa efectueze plati din contul clientului in favoarea prestatorilor/furnizorilor de servicii). Ele vor fi efectuate prin debitarea contului platitorului cu contravaloarea facturii si virarea sumei in contul prestatorului de servicii/furnizorului. Banca poate pune la dispozitia clientului sau extrase de cont pentru confirmarea operatiunilor bancare. Beneficiarul, la rindul sau (Romtelecom, de exemplu) va instiinta banca despre suma si scadenta platii, in cazul fiecarui client, acest lucru facandu-se pe baza unui borderou centralizator. In ceea ce priveste comisionul perceput de banca, acesta e elementul care variaza poate cel mai mult. Printre bancile care ofera acest serviciu putem enumera Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, Banca Agricola – Raiffeisen si Banc Post.
Plata facturii prin Internet
Internet banking-ul, cu varianta sa mobile banking, este un alt mod de plata ce elimina deplasarea la banca sau la casieriile furnizorilor de servicii. Acest serviciu permite efectuarea de operatiuni bancare de la distanta, actionand ca o extensie a bancii la sediul clientului. Utilizatorul serviciului de Internet sau mobile banking are posibilitatea, in orice moment, sa isi consulte la sediul propriu soldurile conturilor deschise in lei si/sau valuta, putand obtine si extrasele de cont aferente, fara sa se mai deplaseze la sediul bancii. Mai mult, clientul introduce si ordona, prin intermediul propriului sistem de calcul, toate platile pe care le are de facut diversilor parteneri de afaceri, si le transmite electronic la banca, in vederea executarii. Validarea operatiunilor astfel generate se efectueaza pe baza „semnaturii electronice” (suita de parole) a clientului. Platile in valuta au un regim special, in sensul ca se vor efectua in conformitate cu Regulamentul Valutar al Bancii Nationale a Romaniei, deci numai in conditiile comunicarii tuturor elementelor specifice acestor operatiuni si cu depunerea formularelor originale la banca in termen de trei pana la cinci zile de la transmiterea mesajului. Accesul la Internet si Mobile Banking se poate face 24 de ore pe zi (operatiunile de transfer se pot efectua in intervalul luni – sambata). In categoria bancilor ce pun la dispozitie un astfel de sistem intra: Bank Austria Creditanstalt (BA/ CA), Banc Post, Demirbank si ABN Amro Bank.
In sfarsit, o alta modalitate de plata de la distanta, care presupune totusi deplasarea pana la un bancomat, este cea prin intermediul cardului. Efectuarea platilor se face prin introducerea cardului in ATM si alegerea optiunii de transfer a unei sume de bani din contul de card catre un furnizor. Numarul furnizorilor care pot fi platiti in acest mod e in general mic (2-4 furnizori), dar probabil ca in viitor acest numar va creste. Printre bancile care pun la dispozitia clientilor acest tip de serviciu se numara Banc Post si Banca Romana de Dezvoltare – Groupe SociA