Referendumul privind eutanasierea bolnavilor terminali, care a avut loc în acelaşi timp cu alegerile legislative, pare să fi fost aprobat, însă regulile vor fi mult mai rigide faţă de celelalte şase ţări care permit acest lucru, notează La Repubblica.
Noua Zeelandă a devenit cea de-a șaptea țară din lume care aprobă eutanasierea bolnavilor terminali. Unda verde a venit în urma unui referendum care s-a desfăşurat concomitent cu alegerile legislative din 17 octombrie unde a triumfat premierul în exercițiu Jacinda Ardern, premiată pentru gestionarea eficientă a crizei coronavirusului.
Rezultatele referendumului nu sunt încă definitive (vor fi la 6 noiembrie), încă mai trebuie examinate jumătate de milion de voturi, așa cum reaminteşte „Guardian Australia”, însă victoria frontului pentru eutanasie pare a fi clară și incontestabilă : 65,2% versus 33,8%. Acum, Parlamentul și Guvernul vor avea un an la dispoziţie pentru a legifera în conformitate cu voința populară.
Asociațiile în favoarea vieții se bucură în mod evident pentru ceea ce a fost o „victorie mult așteptată”, a declarat pentru Guardian activista Mary Panko, deoarece „de treizeci de ani, kiwi (așa cum sunt numiți cetățenii din Noua Zeelandă – n.red.) așteptau acest moment”.
Evident, vor exista reguli clare pentru obținerea eutanasiei, mult mai rigide decât în alte națiuni, cum ar fi de exemplu Olanda: în Noua Zeelandă, persoana care cere eutanasierea trebuie să fie majoră, să fie „în măsură să ia o decizie în cunoștință de cauză”, să sufere de o boală terminală care, potrivit diagnosticelor, va fi fatală în următoarele șase luni, „să aibă un declin fizic evident”, sau să simtă „durere și suferință dincolo de nivelul de rezistență”, scrie La Repubblica.
Alte afecțiuni grave, cum ar fi bolile mintale, bătrânețea sau dizabilitățile vor fi excluse din cerințele pentru obținerea eutanasiei. Decizia finală pentru fiecare pacient, adaugă ziarul englez, va fi luată de doi medici (dintre care unul independent), care pot apela la un psihiatru, în cazul în care unul dintre ei are îndoieli.
Tot în octombrie anul trecut, neo-zeelandezii și-au exprimat opinia și asupra unui alt referendum, cel privind legalizarea canabisului. Pe care se pare că l-au respins.