Noua Zeelandă oferă 20 de milioane de dolari țărilor în curs de dezvoltare pentru daunele provocate de schimbările climatice

Noua Zeelandă s-a alăturat unui număr restrâns de țări pentru a oferi bani țărilor în curs de dezvoltare pentru pierderile și daunele provocate de schimbările climatice.

Ministrul Schimbărilor Climatice, James Shaw, și ministrul Afacerilor Externe, Nanaia Mahuta, au anunțat 20 de milioane de dolari în plus față de finanțarea pentru atenuare și adaptare.

A fost nevoie de negocieri care au durat o noapte întreagă pentru ca acest subiect să fie inclus pentru prima dată pe agenda oficială a summitului ONU privind clima din Egipt din acest an.

Țările din Pacific și alte națiuni în curs de dezvoltare au făcut presiuni pentru a obține compensații pentru emisiile cauzate de națiunile mai bogate de-a lungul a sute de ani și pentru consecințele acestora asupra economiilor statelor în curs de dezvoltare.

Națiunile bogate, inclusiv SUA și UE, au blocat în mod repetat, îngrijorate că ar putea fi nevoite să plătească miliarde de dolari în compensații permanente.

Pagubele se ridică la jumătate de trilion de dolari americani

Conform unor estimări, numai în ultimul deceniu, pagubele se ridică la jumătate de trilion de dolari americani.

Mahuta a declarat că finanțarea dedicată pierderilor și pagubelor plasează Aotearoa Noua Zeelandă în fruntea țărilor bogate.

Ea a spus că schimbările climatice amenință bazele vieții popoarelor din Pacific, dar și cultura, limba și bunăstarea mentală și fizică a acestora.

Germania, Belgia, Danemarca și Scoția sunt singurele alte țări care au contribuit la acoperirea pierderilor și pagubelor, contribuțiile fiind considerate mai degrabă simbolice decât financiare.

Banii provin din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii

Banii pentru finanțarea din Noua Zeelandă provin din veniturile obținute din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii.

Se așteaptă ca, în cadrul COP27, țările în curs de dezvoltare să facă presiuni pentru crearea unui fond centralizat pentru distribuirea fondurilor pentru pierderi și daune.

„Deși Noua Zeelandă nu se opune acestui lucru, susținem, de asemenea, o gamă largă de modalități de finanțare pentru a utiliza cât mai bine contribuția noastră. Vom colabora cu partenerii noștri, în special cu guvernele din Pacific, pentru a sprijini domeniile pe care aceștia le consideră prioritare”, a declarat Mahuta, scrie RNZ.