”Noua lege pe care o adoptăm nu-i va afecta în niciun fel pe cei care au cumpărat case pe acea Lege 112, a chiriaşilor. Deci, nu mai vine niciun fost proprietar să-i scoată din casa pe care au cumpărat-o pe Legea 112. Ceea ce stabilim prin actuala lege este faptul că acolo unde mai există cu adevărat fie clădiri, fie terenuri care pot fi retrocedate vor fi retrocedate în natură, iar acolo unde nu mai pot fi retrocedate, din ‘n’ motive, inclusiv acesta al Legii 112, sau în alte situaţii, se plăteşte o despăgubire în bani, pentru proprietar, în cuantum de 100%, pentru cesionar, pentru cel care a cumpărat drepturile, doar de 15%. (…) Avem în lege trecut foarte clar, acolo unde se vor mai restitui clădiri care, în acest moment, sunt ocupate de şcoli sau spitale, timp de 10 ani proprietarul nu are dreptul să le schimbe destinaţia, deci trebuie să rămână şcoală sau spital. Noi am propus 20 de ani, însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că e un termen mult prea lung pentru exercitarea dreptului de proprietate”, a declarat premierul, într-o intervenţie telefonică la RRA.
Referindu-se la resursele financiare necesare acestui proiect primul-ministru a arătat că au fost făcute estimări şi a subliniat că în cazul în care mai sunt de acordat restituiri în natură şi acest lucru este posibil se scade cuantumul despăgubirilor. De asemenea, cuantumul despăgubirilor este scăzut şi ca urmare a faptului că cesionarul primeşte doar 15%.
”Deja 85% i-am economisit pentru stat. Şi probabil că toate acele interese – aţi văzut în ultimii ani tot felul de oameni care făceau milioane şi milioane de euro din această afacere – se vor diminua, dacă nu vor dispărea cu totul, iar, în plus, am făcut un sistem acceptat de CEDO. (…) Vă spun însă sincer: nu va fi uşor nici pentru cine va fi la guvernare în 2017-2020”, a adăugat Ponta.
Şeful Executivului a afirmat că au fost 11 puncte ridicate iniţial în discuţie de CEDO, din care 10 au fost rezolvate.
”Singurul punct asupra căruia cei de la CEDO ne-au ridicat o observaţie şi am încercat să o explicăm în text este faptul că nu actualizăm cu rata inflaţiei, din două motive. În primul şi în primul rând, pentru că vrem, într-un fel, să stimulăm – oamenii să nu aştepte despăgubirile în bani şi rata inflaţiei şi să încerce să-şi recupereze în natură terenul sau clădirea. Iar, în al doilea rând, pentru că, în mod sigur, era greu de susţinut şi bugetar, şi financiar. Dacă tot actualizăm în fiecare an cu rata inflaţiei, ajungeam la nişte sume pe care foarte greu le poate cineva cu adevărat plăti”, a explicat premierul.
Sursa: Agerpres
Noul act normativ privind retrocedările nu-i afectează pe cei care au cumpărat case pe Legea 112
17 aprilie 2013, 12:16
Ultima modificare în 17 aprilie 2013, 15:16
Premierul Victor Ponta a precizat miercuri că noul act normativ privind retrocedările nu-i afectează pe cetăţenii care au cumpărat case pe Legea 112.
Etichete: victor ponta
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cea mai bogată ţară din lume nu are nicio picătură de apă!
- Industria românească de până la momentul de răscruce 2012. Crearea de valoare adăugată
- DEUTSCHE WELLE: Grecia ar putea să ceară Germaniei noi reparaţii de război
- După declinul de pe piaţa sucurilor chimice, fraţii Micula se fac agricultori
- Rusia consideră exploziile de la Boston un „avertisment serios” pentru JO din 2014
- Volkswagen XL1: Obuz frugal
- Scandalul cărnii de cal: Franţa a găsit cele mai multe cazuri de carne de cal nedeclarată din UE
- România, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre toate statele UE
- IMAS: 67% dintre români au fost cel puțin o dată la medic în ultimele 12 luni
- Sibiul are ambasadă culturală la Bucureşti