Cum folosește noul bombardier nuclear al Americii inteligența artificială. SUA deține supremația în dezvoltarea și încorporarea inteligenței artificiale în armata sa, deși progresele trebuie să continue să țină pasul cu adversarii, avertizează experții.
IA s-a răspândit rapid în sectoarele privat și public în ceea ce privește software-ul creat în scopuri de apărare, inclusiv cu platforme precum ChatGPT.
Intersectarea între tehnologie și ingeniozitatea umană a atras și cuvinte de laudă, dar și îngrijorare pentru viteza rapidă cu care se dezvoltă, fiind stimulată de modul în care SUA, aliații și adversarii lor încorporează IA în viața de zi cu zi a oamenilor, scrie Newsweek.
Americanii sunt de acord cu subvenționarea inteligenței artificiale
Peste 50% dintre americanii intervievați recent în cadrul unui sondaj realizat de Institutul Ronald Reagan au declarat că cel mai mare risc pentru viitorul Statelor Unite îl constituie China. Ei s-au pronunțat pentru subvenționarea inteligenței artificiale prin cheltuielile de apărare pentru a menține un avantaj tehnologic.
SUA continuă să se modernizeze în diferite moduri, inclusiv prin finanțări masive destinate testelor nucleare și revitalizării aeronavelor și navelor.
Dezvăluirea noului bombardier nuclear stealth B-21 Raider, dezvoltat de Northrop Grumman, pentru Forțele Aeriene ale SUA ar putea fi considerată următorul pas spre o nouă frontieră militară datorită capacității aeronavei „invizibile” de a pătrunde în apărarea aeriană și a atinge ținte la pe care aproximativ 90% dintre bombardierele americane actuale sunt incapabile să le facă.
Software-ul bombardierului nuclear B-21 bazat pe IA deschide o nouă eră
B-21 este un exemplu excelent în ceea ce privește capacitatea de a transporta focoase nucleare, dar și pentru modul în care tehnologia accelerează testarea și proiectarea, afirmă Tate Nurkin, expert la Inițiativa de Apărare și Securitate Indo-Pacific a Consiliului Atlantic.
Nurkin a declarat pentru Newsweek că proiectarea și ingineria digitală au accelerat proiectarea și testarea bombardierului. Acestea se fac digital, folosind simulări cu IA, înainte ca primele aeronave să fie construite.
„Arhitecturile deschise vor accelera actualizările, în special cele de software, inclusiv software-ul bazat pe inteligență artificială”, a spus Nurkin. „Zona de fuziune a datelor este locul unde IA ar putea avea cel mai mare impact”, a adăugat el.
Tom Longstaff, șef la Institutul de Inginerie Software (SEI), a declarat că Forțele Aeriene s-au aflat, în mod tradițional, înaintea a ceea ce se întâmplă în domeniul public cu programe precum ChatGPT, recunoscând necesitatea unei mai bune maturități în testarea și evaluarea AI.
SEI este un centru de cercetare și dezvoltare, finanțat federal, susținut de Departamentul Apărării, care analizează software-ul, securitatea cibernetică și IA pentru guvernul federal.
IA încorporată pe aeronave se va preta noilor tehnologii
Longstaff spune că IA – care poate suporta platforme, inclusiv autonomie pentru zbor, detectarea obiectelor, identificarea țintei – încorporată pe alte aeronave se va preta noilor tehnologii.
Sistemele IA pot recunoaște când platforma trebuie să notifice pilotul sau să reacționeze pentru a proteja aeronava sau dacă pot permite aeronavei să-și îndeplinească misiunea prin recunoașterea țintei sau planificarea zborului.
„Există o mulțime de zone ale IA care vor spori capacitatea piloților umani în aceste sisteme de zbor”, a spus el.
Pentagonul finanțează 686 de programe centrate pe inteligența artificială
În 2018, Departamentul Apărării a publicat un raport despre valorificarea IA pentru securitate și prosperitate internă. Astăzi, Pentagonul finanțează 686 de programe centrate pe inteligența artificială în cadrul instituției de apărare, conform Academiei Naționale de Științe, Inginerie și Medicină. În 2022, au existat peste 600 de programe legate de IA.