Proiectul de buget adoptat de Guvern în şedinţa de miercuri seara nu prevede nicio amânare a majorării taxelor, astfel că acciza la ţigări va fi majorată de la 1 ianuarie cu 10 euro, la 74 de euro/1.000 de ţigarete. În urma majorării accizei, preţul unui pachet de ţigări din categoria premium (Kent, Marlboro, Camel) va ajunge la 10 lei.

Gilda Lazăr, directorul de corporate affairs al Japan Tobacco International, a declarat pentru capital.ro că producătorul de ţigări va majora preţul pachetelor de ţigări de la începutul anului viitor cu circa 1,2 lei, iar preţul unui pachet de Camel va costa în jur de 10 lei ca urmare a majorării accizei.

Ceilalţi producători importanţi de ţigări din România, Philip Morris şi British American Tobacco, au anunţat deja scumpiri de 0,4 lei – 0,5 lei pe pachet de la începutul anului viitor, însă majorarea a urmărit acoperirea creşterii în lei a accizei de ţigări, ca urmare a intrării în vigoare de la 1 ianuarie a noului curs de schimb la care se calculează accizele.

Potrivit lui Lazăr, şi ceilalţi producători vor trebui să mai scumpească ţigările cu încă 0,6 – 0,7 lei pentru acoperirea majorării accizei cu încă 10 euro.

Guvernul nu a mai ţinut cont de promisiunea lui Pogea

Fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Pogea a declarat în luna noiembrie că România va solicita Comisiei Europene să permită amânarea creşterii cotelor la accize de la 1 ianuarie 2010, inclusiv a celei la tutun, de la 64 de euro la 74 de euro pe mia de ţigarete. Noul ministru, Sebastian Vlădescu, nu a preluat însă intenţia fostului ministru.

Oficialul JTI apreciază că majorarea va pune multă presiune pe inflaţie la început de an. Totodată, ea crede că volumele vânzărilor de ţigări de pe piaţa legală vor continua să scadă în condiţiile în care vânzările au scăzut cu 13-15% în acest an.

Şi contabanda ar putea să mai crească, deşi nivelul ei a ajuns la circa 25% din totalul vânzărilor de ţigări. „Au apărut pe piaţă inclusiv ţigări de contrabandă din Rusia, nu numai din Ucraina şi Moldova”, a mai spus Lazăr.

DETALII

Citeşte şi: Ţigările se scumpesc de la 1 ianuarie