Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale (MMFPS), dintre cele 525 de dosare penale, 181 au fost finalizate, iar alte 344 se află în lucru.

Anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale pentru 162 de angajatori (un număr de 12 dosare au fost deja înaintate parchetului competent pentru trimitere în judecată, iar pentru 19 dosare penale au fost propuse alte soluţii: amendă penală, neînceperea urmăririi penale).

Cele mai multe infracţiuni au fost constatate la firmele de construcţii, pază şi protecţie, comerţ şi servicii.

Noul Cod al Muncii sancţionează angajatorii cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală pentru ‘primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă’.

Pentru perioada menţionată, cel mai recent raport al Inspecţiei Muncii înregistrează 587.609 de noi contracte de muncă, dintre care 66,13% pe durată nedeterminată. Cei mai mulţi angajaţi şi-au găsit un loc de muncă în construcţii, transporturi, hoteluri şi restaurante, agenţii imobiliare, firme de asigurare, sănătate şi asistenţă socială, agricultură, silvicultură, producători de aer condiţionat, furnizori de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă, firme de comerţ, precum şi ateliere de mentenanţă şi reparaţii de autovehicule.

În mai multe situaţii, pe lângă munca la negru, verificările au constatat: evaziune fiscală, fals intelectual, neplata contribuţiilor la bugetul asigurărilor de şomaj şi a asigurărilor sociale de sănătate, precum şi a impozitului pe salarii.

Inspectorii din Inspecţia Muncii continuă verificările împreună cu ofiţerii de poliţie, jandarmii şi reprezentanţii Gărzii Financiare, se mai arată în comunicatul MMFPS.