Noul Cod de Guvernanță Corporativă, realizat cu implicarea AMEPIP
Noul Cod de Guvernanță Corporativă. Scopul principal al codului este de a sprijini reziliența corporativă a emitenților într-o lume în schimbare rapidă, de a crește reziliența pieței și accesul la capital, precum și de a încuraja inovația și practicile sustenabile.
Mai mult, trebuie menționat faptul că Noul Cod de Guvernanță Corporativă este aplicabil tuturor companiilor listate pe piața principală a Bursei de Valori București. Primul an de raportare a conformității cu noul cod este 2026, pentru exercițiul financiar 2025, iar BVB va monitoriza anual conformitatea emitenților cu codul de guvernanță corporativă și va publica, de asemenea, rapoarte de monitorizare agregate anual.
Mai mult, această inițiativă va sprijini România în a-și atinge obiectivul său de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), un centru internațional pentru dezvoltarea politicilor economice și sociale, care este, de asemenea, un etalon global în domeniul guvernanței corporative.
Despre AMEPIP
Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.
AMEPIP are rolul de a stabili politica de guvernanță corporativă, de a coordona implementarea regulilor în domeniu la nivelul autorităților publice tutelare, de a le monitoriza și evalua, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.
În ceea ce privește guvernanța corporativă, una dintre principalele atribuții ale AMEPIP este inițierea, prin Secretariatul General al Guvernului, a proiectelor de acte normative în domeniul guvernanței corporative a întreprinderilor publice și avizarea proiectelor de acte normative cu incidență în domeniul său de competență.
Mai mult, o altă atribuție principală a instituției este monitorizarea și evaluarea implementării principiilor de guvernanță corporativă de către autoritățile publice tutelare și întreprinderile publice, în concordanță cu prevederile legale aplicabile și cele mai bune practici internaționale în materie, respectiv notificarea imediată a autorității publice tutelare responsabile sau a întreprinderii publice, în cazul unor încălcări, cu propuneri de remediere.