Impozitul pe clădiri se va stabili în funcţie de destinaţie potrivit noului Cod Fiscal, iar o Persoană Fizică Autorizată (PFA) care desfăşoară activitate economică într-o locuinţă va plăti impozit la fel ca o persoană juridică, însă dacă are doar sediul social acolo impozitul va fi la nivelul celui perceput ca pentru o locuinţă, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Dan Manolescu.
"Este o modificare (în noul Cod Fiscal – n. r.) care stabileşte că impozitul pe clădire se va calcula în funcţie de destinaţia imobilului. Dacă în acel imobil se desfăşoară o activitate comercială a unei firme sau a unei Persoane Fizice Autorizate (PFA) atunci se plăteşte un impozit echivalent cu impozitul plătit astăzi de o persoană juridică, dar dacă acel sediu este doar un sediu scriptic al PFA-ului şi nu se desfăşoară activitate economică acolo înseamnă că este o locuinţă şi se plăteşte ca şi astăzi", a afirmat Manolescu.
La rândul său, consultantul fiscal Gabriel Biriş a explicat, pentru AGERPRES, că în cazul în care o firmă desfăşoară o activitate economică într-o locuinţă va plăti impozit pro-rata. Potrivit acestuia, prevederea era necesară pentru că există companii care îşi desfăşoară activitatea în clădiri deţinute de persoane fizice.
Presa a relatat că noul Cod Fiscal va avea un impact semnificativ pentru aproximativ 600.000 de familii care găzduiesc sedii sociale în locuinţe şi că impozitele pe care acestea le plătesc urmează să crească de anul viitor, în cazul adoptării Codului Fiscal, de la 150 de lei la peste 2.000 de lei.
AGERPRES