Proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA la 20% începând din 2016 şi la 18% de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, din 2016, se va aplica o cota de TVA d 9% pentru alimentele de bază. În privinţa TVA, reprezentanţii Guvernului spun că reducerea se va aplica încă din cursul acestui an, fie la cota standard, fie la produsele de bază, dar încă nu s-a luat o decizie în acest sens.
În privinţa contribuţiilor de asigurări sociale, acestea vor scădea începând cu 2018, nu cu 2017 cum se propusese iniţial, de la 10,5% la 7,5% la angajat şi de la 15,8% la 13,5% la angajator.
Alte schimbări importante prevăzute de noul Cod Fiscal se referă la eliminarea impozitului pe construcţii şi a impozitului pe dividende, de la 1 ianuarie 2016.
De asemenea, tot de anul viitor acccizele la carburanţi vor fi reduse cu procente cuprinse între 16% şi 20%, iar la unele categorii de produse vor fi eliminate.
Noul Cod Fiscal va aduce schimbări şi în ceea ce priveşte impozitarea microîntreprinderilor, dar şi la impozitele locale. În acest caz, cea mai importantă modificare vizează impozitarea clădirilor, care va ţine cont de destinaţia imobilului şi nu de forma juridică a proprietarului (persoană fizică sau juridică).
Cota unică va rămâne nemodificată, potrivit noului Cod Fiscal, până la 1 ianuarie 2019, când urmează să scadă de la 16% la 14%.
Proiectele celor două Coduri Fiscale au fost transmise Parlamentului, Senatul fiind prima Cameră sesizată.
SURSA: Agerpres