Scoția se confruntă, la fel ca restul Regatului Unit, cu un număr crescut de cazuri de Covid-19 din cauza noii tulpini a virusului. Iar situația actuală este cea mai îngrijorătoare de la începutul pandemiei, a tras un semnal de alarmă premierul scoțian.
Scoția urmează să intre într-un nou lockdown începând de la miezul nopții și până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat șefa executivului scoțian, luni.
Nicola Sturgeon a anunțat măsura, luni, în contextul în care noua tulpină a Covid-19 se răspândește necontrolat pe tot teritoriul Regatului Unit, iar presiunea este din ce în ce mai mare pe sistemul sanitar britanic.
”Spitalele ar urma să își depășească capacitatea”
Sturgeon spune că în absența unor astfel de măsuri dure, spitalele ar urma să își depășească capacitatea în următoarele trei sau patru săptămâni.
Conform noilor restricții, oamenii nu vor mai putea să își părăsească locuințele fără un motiv întemeiat, iar în toate cazurile în care va fi posibil se va trece din nou la munca de acasă. Bisericile vor fi închise, activitățile sportive realizate în grupuri vor fi și ele interzise, iar școlile vor trece în regim exclusiv online din nou.
Regulile se vor aplica pe tot teritoriul Scoției până la sfârșitul lunii ianuarie, cel puțin, scrie digi24.ro, preluând presa britanică.
”Situația actuală este cea mai îngrijorătoare de la începutul pandemiei”
Scoția se confruntă, la fel ca restul Regatului Unit, cu un număr crescut de cazuri de Covid-19 din cauza noii tulpini a virusului. În ultimele 24 de ore, rata de pozitivare în Scoția a fost de aproximativ 15%.
Sturgeon a declarat că situația actuală este cea mai îngrijorătoare de la începutul pandemiei.
Scoția nu este singura țară europeană în care noua tulpină a coronavirusului le determină pe autorități să înăsprească restricțiile.
Datele comunicate de autorităţile regionale din Spania în ultimele zile prevăd o puternică creştere a cazurilor şi deceselor pentru săptămâna viitoare.
În Madrid, mai mult de jumătate de milion de cetăţeni nu vor putea intra şi ieşi din aceste zone începând de luni decât cu motive justificate.
Creştere îngrijorătoare a incidenţei îmbolnăvirilor
Capitala Spaniei este împărțită în mai multe zone administrativ-sanitare, 286 la număr, iar 18 dintre ele şi cinci municipii ale comunităţii autonome vor fi supuse noilor restricții.
Decizia a fost anunţată sâmbătă într-o conferinţă de presă de ministrul sănătăţii al Comunităţii din Madrid, Enrique Ruiz Escudero, care a solicitat o monitorizare mai puternică a respectării măsurilor stipulate.
Oficialul a prezis o creştere a incidenţei îmbolnăvirilor, situată acum la 369 de cazuri la 100.000 de locuitori (peste 250 este considerat cu risc ridicat), ca urmare a evenimentelor ocazionate de sărbătoarea Crăciunului, deşi a considerat prematur să se vorbească despre un nou val de COVID.
Nouă cazuri pozitive ale tulpinii britanice a coronavirusului
Autorităţile sanitare din Madrid au confirmat sâmbătă şi nouă cazuri pozitive ale tulpinii britanice a coronavirusului în regiune, în timp ce alte 30 sunt în studiu.
În Andaluzia (sud), unde au fost înregistrate 1.237 de cazuri noi de COVID în ultimele 24 de ore, guvernul regional a ordonat închiderea a opt municipalităţi care se învecinează cu Gibraltar, după ce executivul coloniei britanice a anunţat carantinarea totală timp de 14 zile a întregii sale populaţii.
Decizia se datorează creşterii „îngrijorătoare” a infecţiilor cu coronavirus din ultimele zile, 172 de vineri, după cum a explicat într-o declaraţie ministrul-şef al Gibraltarului, Fabian Picardo.