Noul director al OMV a refuzat! Ce se întâmplă de fapt cu vânzarea Petrom

Sursă: Dreamstime

Noul director al OMV, pus în funcție la 1 septembrie, a avut recent o conferință de presă unde a primit mai multe întrebări din partea jurnaliștilor. Acesta a refuzat de mai multe ori să spună ce se întâmplă cu vânzarea Petrom.

Alfred Stern, noul CEO al grupului energetic austriac OMV, a refuzat de trei ori să răspundă la întrebarea privind vânzarea Petrom. Astfel, de la 1 septembrie, OMV are un nou președinte, expert în industria chimică, actual membru în Comitetul Executiv al companiei.

Ce se întâmplă cu vânzarea Petrom

Mai mulți jurnaliști l-au întrebat Stern în legătură cu vânzare Petrom, iar acesta a refuzat de fiecare dată să dea un răspuns, conform B1 TV. Asta în contextul în care în ultima perioadă s-a tot vehiculat informația privind această vânzare.

Cine este Alfred Stern

Alfred Stern, în vârstă de 56 de ani, e noul director general al grupului energetic austriac OMV. În prima fază, acesta va prelua funcţia de preşedinte al comitetului executiv şi director general al OMV pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă doi ani. Începând din 2018, Stern a condus Borealis, divizia de produse chimice a OMV.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom; statul român, prin Ministerul Economiei deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Care este situația din Marea Neagră privind gazele naturale

În ceea ce privește situația din Marea Neagră românească, aici există un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Făcând o comparație, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an. În același timp, în urmă cu doi ani, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România, tocmai pentru că, în condițiile din lege, nu se putea lua o decizie de investiție.

La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

Mai trebiue menționat faptul că, la rândul lor, Lukoil împreună cu Romgaz au și ei concesionat un perimetru, Trident, cu rezerve potențiale de circa 30 de miliarde de metri cubi. Încă au loc foraje pentru explorare, ultimul foraj a fost un eșec, iar o decizie finală de investiție nu pare apropiată.

Sursă foto: Dreamstime