Karl Sevelda (63 de ani), director general adjunct la RBI încă din 2010, a fost numit începând de vineri în funcţia de CEO al Raiffeisen Bank International, poziţie care a devenit vacantă în urma demisiei lui Herbert Stepic ca urmare a unor investigaţii asupra investiţiilor făcute de acesta prin intermediul unor conturi offshore. Plecarea bruscă a lui Stepic i-a determinat pe unii analişti să facă speculaţii cu privire la posibilitatea unor modificări de strategie sau vânzări de active. Însă atât Karl Sevelda cât şi preşedintele RBI, Walter Rothensteiner au subliniat vineri că RBI va continua actuala strategie.
"Capitolul care începe astăzi în istoria RBI este un semn de continuitate", a declarat Rothensteiner. "Într-o organizaţie cu 1.000 de manageri independenţi vor exista întotdeauna puncte de vedere diferite însă acest lucru nu înseamnă o schimbare radicală a strategiei", a adăugat Rothensteiner.
"Nu văd de ce alegerea mea ar însemna o modificare a strategiei noastre", a spus Sevelda, adăugând că predecesorul său nu a fost singurul responsabil de direcţia de dezvoltare strategică a băncii.
Potrivit lui Sevelda, RBI va pune în continuare accentul pe creşterea prezenţei pe pieţele din Austria, Rusia, Polonia, Slovacia, Cehia şi România. De asemenea, Sevelda a apreciat că o vânzare de acţiuni este o opţiune pentru majorarea capitalului însă acest lucru depinde de condiţiile de pe piaţă.
RBI este deţinută de Raiffeisen Zentralbank, controlată de opt bănci regionale Raiffeisen landesbanks, care la rândul lor sunt deţinute de sute de bănci cooperative locale.
"Karl Sevelda este membru al boardului RBI din 1998 şi în consecinţă a fost implicat în procesul de luare a deciziilor în ultimii 15 ani. Nu mă aştept la nicio modificare în strategia sau cultura băncii’, a declarat analistul Berenberg Bank, Eleni Papoula.
Herbert Stepic este principalul arhitect al extinderii Raiffeisen în Europa Centrală şi de Est, unde în prezent grupul austriac este a doua mare bancă. În România, Raiffeisen International Bank are 526 de sucursale, 5.393 de angajaţi şi în primele trei luni ale acestui an a înregistrat un profit după taxe de 30 de milioane de euro, în creştere cu 118,3% comparativ cu rezultatul de 14 milioane de euro înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut.
Sursa: Agerpres