"Doresc ca în continuare să implementăm acest proiect de monitorizare video la nivelul întregului sector şi să îl finalizăm la nivelul întregului sector, începând ca obiective cu unităţile de învăţământ. Este foarte important ca perimetral unităţile de învăţământ să fie asigurate din acest punct de vedere", a spus edilul, la conferinţa de încheiere a proiectului "Sistem de monitorizare video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în zona Plumbuita – Steaua Roşie – Petricani".
În opinia sa, finanţarea din fonduri europene este foarte importantă şi de un real folos oricărei administraţii locale din România, el afirmând că împreună cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov va implementa o serie de proiecte. "Din datele care ne-au fost furnizate de Primăria Capitalei, (…) rata criminalităţii şi infracţionalităţii din sectorul 2 şi în special în zonele în care acesta (sistemul de monitorizare – n.r.) a fost implementat a cunoscut o scădere semnificativă, undeva cu 30 – 40%, iar acum, cu noul sistem, sperăm să ajungem undeva la 60 – 70%, în zonele în care acesta a fost implementat, inclusiv la cele trei obiective – Şcoala 39, Grădiniţa şi Şcoala 30", a precizat primarul conform Agerpres.
Potrivit Primăriei sectorului 2, în urma proiectului "Sistem de monitorizare video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în zona Plumbuita – Steaua Roşie – Petricani" sunt monitorizate video patru obiective zonale (intersecţii şi străzi), precum şi Şcoala nr. 30, Şcoala nr. 39 şi Grădiniţa 137. Sistemul de monitorizare video este compus din 54 de camere video, 18 echipamente de criptare, 92 de puncte de acces wireless, patru servere de management video.
Proiectul a fost selectat spre finanţare prin Regio-Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, conform unui contract de finanţare din decembrie 2014. Valoarea totală a proiectului este de 3.672.255, 31 de lei, din care contribuţia Uniunii Europene – 2.063.150,08 de lei, iar cea a sectorului 2 – 1.155.905,49 de lei. Primul sistem a fost montat în noiembrie 2009 şi cuprinde 31 de obiective şi 90 de camere de supraveghere amplasate în marile intersecţii şi bulevarde de pe raza sectorului 2, monitorizând principalele puncte sau zone vulnerabile aflate pe domeniul public. Al doilea sistem a fost montat în noiembrie 2011 şi cuprinde 47 de camere de supraveghere video şi management informaţional pentru creşterea siguranţei sociale şi prevenirea infracţionalităţii în zona Baicului, al treilea – în decembrie 2012, fiind deservit de 48 de camere de supraveghere şi management informaţional pentru creşterea siguranţei sociale şi prevenirea criminalităţii în zona Ion Creangă; al patrulea sistem – în octombrie 2014, în zona Stadionului Naţional şi este deservit de 29 de camere.
Un alt sistem cuprinde 480 de camere de supraveghere în întreg sectorul 2 şi a fost dat în execuţie în luna martie.