„Preşedinţia germană a Consiliului UE a ajuns astăzi la un acord politic provizoriu cu reprezentanţii Parlamentului European pentru o reglementare care prevede constituirea Fondului European pentru Apărare, în contextul Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027”, transmite Consiliul European într-un comunicat.
Explicația oferită de ministrul Apărării din Germania
Fondul UE pentru Apărare va avea nivelul de 7,95 de miliarde de euro, din care 2,65 miliarde de euro vor fi alocate pentru proiecte de cercetare, iar 5,3 miliarde de euro pentru programe concrete de dezvoltare.
„Sunt încântată să anunţ că am convenit asupra unui instrument solid, de perspectivă, care va intensifica activităţile de cercetare şi dezvoltare a capabilităţilor comune în domeniul securităţii şi apărării. Noul Fond European pentru Apărare va consilida abilitatea UE de protejare a cetăţenilor şi va face Uniunea Europeană un actor global mai puternic”, a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul Apărării din Germania.
Trebuie menționat că, inițial, Comisia Europeană ceruse 11,5 miliarde de euro pentru Fondul European al Apărării, dar nivelul iniţial de 7,95 miliarde este rezultatul negocierilor cu statele membre şi cu Parlamentul European.
Al doilea proiect de buget pentru 2021
În urma acordului obţinut în cadrul Consiliului European, privind bugetul UE pe termen lung pentru perioada 2021-2027 şi instrumentul temporar de redresare NextGenerationEU, Comisia Europeană a prezentat un al doilea proiect de buget pentru 2021, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Acesta este un pas procedural care reflectă pe deplin acordul politic informal la care s-a ajuns la 4 decembrie 2020 între Parlamentul European şi Consiliu, sub coordonarea Comisiei.
Proiectul de buget prevede angajamente în valoare de 164 de miliarde de euro şi plăţi în valoare de 166 de miliarde de euro.
Odată adoptat, acest buget – primul din cadrul financiar multianual 2021-2027 – îi va permite UE să mobilizeze fonduri publice semnificative care să asigure un răspuns continuu al UE la pandemia de coronavirus şi la consecinţele acesteia; să demareze o redresare durabilă şi să protejeze şi să creeze locuri de muncă.
„Salut călduros faptul că ne îndreptăm către finalizarea bugetului UE pentru anul 2021. Odată adoptat, toţi cetăţenii UE vor beneficia de acest buget, care va constitui un sprijin direct pentru redresarea noastră comună, pentru cercetătorii, întreprinderile şi fermierii noştri, dar şi pentru regiuni şi partenerii noştri externi.
În etapa următoare, această propunere necesită aprobarea rapidă a Consiliului pentru ca Parlamentul European să voteze cu privire la aceasta în cadrul sesiunii sale plenare din perioada 14-17 decembrie. Acest lucru ar permite intrarea în vigoare a bugetului la 1 ianuarie 2021″, a declarat comisarul responsabil pentru buget, Johannes Hahn.