Clienții Apple au fost întotdeauna dispuși să plătească sume mari pentru produsele gigantului american, de la primul său iPhone de 599 de dolari, un preț destul de mare în 2007, până la recent anunțatul Mac Pro de 6.999 de dolari.
Dacă prețul ridicat ar putea să descurajeze un utilizator să cumpere un computer, a-l convinge să cumpere o cască este o altă problemă. În ciuda faptului că e mult mai subțire decât căștile obișnuite de pe piață, arată foarte ciudat. De asemenea, aceste căști au o durată de viață a bateriei de două ore, ceea ce înseamnă că nu puteți viziona un film de lungmetraj fără să fie nevoie să le încărcați.
Apple a prezentat zilele trecute căștile sale de Realitate Virtuală, un gadget așteptat cu sufletul la gură. S-a spus că acest dispozitiv va redefini frontierele realității virtuale. Despre aceste căști de „mixed reality” au apărut multe zvonuri în ultimele luni, inclusiv că vor costa peste 3.000 de dolari, potrivit The Street. Suma de 3.499 dolari este un preț foarte mare pentru ceea ce majoritatea consideră încă o noutate.
Designul căștilor Vision Pro a fost intens lucrat de-a lungul anilor, evoluând de la forma inițială a unor ochelari de vedere la aspectul asemănător cu al unor ochelari de schi, îmbibat cu senzori. Se pare că dezvoltarea acestui dispozitiv a durat șapte ani, ceea ce sugerează că Apple are încredere în potențialul lor.
Dacă cineva poate face ca realitatea mixtă să funcționeze la acest nivel, atunci Apple a demonstrat deja asta de nenumărate ori. Deși nu se poate spune că nu există nimic altceva pe piață ca Vision Pro a afirma că va scoate din joc căștile Meta Quest de la Meta (sau orice alte căști VR de pe piață) ar fi o prostie.
Meta Quest, destinate unui alt public
Seria de căști Quest de la Meta este un set de căști VR cu un accent mai puternic pe jocuri, în timp ce caracteristicile de joc ale Vision Pro par, în cel mai bun caz, o idee ulterioară. În timp ce Apple dorește în mod clar ca Vision Pro să atragă toată lumea, Meta s-a aplecat mai mult pe sectorul jocurilor de noroc, care adoptase deja tehnologia când se numea Oculus (Meta a cumpărat compania în 2014).
Noul dispozitiv Apple va avea o mulțime de senzori pe exterior și pe interior și va monitoriza mișcările capului. Căștile vor funcționa independent, deci nu va fi nevoie să fie conectat un telefon în interior, așa cum se întâmplă la alte modele. Căștile VR vor fi, de asemenea, conectate prin cablu la un set de baterii.
Mark Zuckerberg vrea să câștige bani din afacerea cu VR
În timp ce Mark Zuckerberg pare să fi încetat să mai bată toba Metaverse, fondatorul Facebook vrea să câștige bani din afacerea cu căști VR. Iar cu optica de rezoluție mai mare și un corp mai ușor care vine în Meta Quest 3, este probabil ca afacerea să continue să crească. Familiile își pot permite acest gadget potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți. Abordarea este foarte asemănătoare cu cea a lui Nintendo, cu lansarea revoluționară a consolei Wii în 2006, care a renunțat la grafica de înaltă rezoluție pentru controlul mișcării și accesibilitate.
Meta Quest 3 arată ca o jucărie ieftină din plastic pe lângă Vision Pro de la Apple, cu carcasa sa din sticlă solidă. Dar ambele servesc unui scop bun pentru un anumit tip de utilizator. Vision Pro poate arăta exact ca setul cu căști din filmul științifico-fantastic „Ready Player One”, dar este la ani lumină de a fi o opțiune accesibilă pentru orice muritor.