Este de aşteptat ca noua coaliţie condusă Alexis Tsipras să-l trimită pe noul ministru al Finanţelor la Bruxelles, în următoarele zile, pentru o renegociere fundamentală a pachetului de salvare economică a Greciei, afirmând că "sfârșitul umilinţei a venit". Tsipras și partidul său SYRIZA au promis să înlocuiască programele de austeritate impuse de creditorii internaționali ai Greciei cu politicile menite să ajute o treime din populație, care trăiește acum în sărăcie.
Miniștrii de finanțe din zona euro, reuniți la sediul UE, au răspuns cu prudență, recunoscând noile realități politice din Grecia și s-au oferit să negocieze, dar exclud anularea datoriilor cerută de Tsipras.
Un purtator de cuvant al guvernului german, care ar trebui să aprobe și în mare măsură finanța orice o nouă reducere a datoriilor, spune că poziția Germaniei a rămas neschimbată în urma alegerilor din Grecia.
Viitorul zonei euro va fi jocat în cadrul negocierilor dificile care vor urma.
Radicalismul în urma politicilor de austeritate se răspândeşte rapid, mai ales după victoria Syriza în alegeri. Spania va organiza alegeri în cursul acestui an, iar corespondentul spaniol al Syriza, partidul Podemos este în creştere în sondajele de opinie. Liderul formaţiunii, Pablo Iglesias, a declarat la un miting debordant desfăşurat la Valencia: "Speranța vine, frica este pe fugă. SYRIZA, Podemos, vom câștiga."
Alexis Tsipras, care la 40 de ani este cel mai tânăr prim-ministru din istoria Greciei, a venit la putere în Grecia sub semnul schimbării. El a rupt tradiția de a depune jurământul în mod clasic, la un birou şi a preferat jurământ religios înainte liderului spiritual al națiunii, Arhiepiscopul Ieronim. Tsipras a apărut într-o cămașă deschisă gât, după ce a promis să nu poarte o cravată până când nu negociază un nou acord al Greciei cu Europa.
Primul său act ca prim-ministru a fost de a pune trandafiri la monumentul ridicat în memoria a 200 comuniști greci executaţi de naziști în mai 1944. Analistii spun ca gestul a lasat puţin loc pentru interpretare: pentru o națiune atât de umilită, după cinci ani de austeritate chinuitoare, el a urmărit să semnaleze, la modul cinstit, că este gata să se ridice la marele casier al Europei, Germania.
Partenerul de guvernare al lui Tsipras, liderul Anel, Panos Kammenos, i-a nominalizat de evrei că nu-şi plătesc impozitele. El a făcut, de asemenea, o paralelă istorică între austeritate și ocupaţia din timpul războiului. Kammenos a descris Europa ca fiind guvernată de "germani neo-naziști".