UPDATE Noul Guvern al României. Alexandru Rafila, aviz favorabil pentru Ministerul Sănătății. Aviz şi pentru Cătălin Predoiu la MAI
Noul Guvern al României. Alexandru Rafila a obținut luni aviz favorabil pentru ocuparea funcției de ministru al Sănătății, în urma votului exprimat de comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Decizia a fost susținută de 23 de deputați și senatori, în timp ce 17 parlamentari s-au pronunțat împotrivă.
De asemenea, Cătălin Predoiu a trecut şi el de audierile din comisii şi ar putea continua astfel în fruntea Ministerului Afacerilor Interne.
UPDATE Angel Tîlvăr a trecut de audieri
Angel Tîlvăr (PSD) a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Apărării, în comisiile reunite de specialitate, cu 24 de voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”.
UPDATE Sebastian Burduja, aviz favorabil pentru Energie
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a primit aviz favorabil, luni, în comisiile de specialitate reunite din Parlament.
Burduja a fost validat cu 32 de voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”.
„Mulţumesc colegilor care au avut încredere în mine pentru un nou mandat. Le-am prezentat viziunea pe care o avem, Strategia energetică naţională, pe care după 17 ani am reuşit să o adoptăm în Guvern recent, şi, practic, viziunea pentru o Românie cu energie sigură, accesibilă şi competitivă ca preţ şi cât mai curată”, a declarat Burduja la finalul audierilor.
UPDATE Tanczos Barna, aviz pentru Ministerul Finanțelor
Ministrul desemnat să preia conducerea Ministerului Finanțelor, Tanczos Barna, a obținut luni un aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate reunite.
În cadrul votului, membrii comisiilor au aprobat nominalizarea sa pentru funcția de ministru al Finanțelor cu 24 de voturi în favoare, 18 împotrivă și fără nicio abținere.
UPDATE Sorin Grindeanu a fost şi el avizat
Noul Guvern al României. Sorin Grindeanu (PSD) a primit aviz favorabil din partea Comisiilor pentru transporturi şi infrastructură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
El va continua aşadar la Ministerul Transporturilor, în cazul în care Guvernul va trece de votul de învestitură din Parlament.
Votul pentru Sorin Grindeanu a fost de 20 de deputaţi şi senatori „Pro”, iar alţi 16 „Contra”.
UPDATE Radu Marinescu primeşte aviz favorabil pentru a ocupa postul de ministru al Justiţie în Guvern
Noul Guvern al României. Iată şi câteva dintre declaraţiile făcute de către ministrul propus de PSD în timpul audierilor de luni, 23 decembrie.
„În foarte multe situaţii, mai ales în litigiile din dreptul privat, au fost situaţii în care cetăţeanul nu a putut efectiv să se adreseze justiţiei, întrucât taxele judiciare de timbru au fost prohibitive, prea mari, sau nu a putut recurge la mecanismele specifice ajutorului public judiciar pentru a putea să îşi desfăşoare activitatea. În această direcţie trebuie, în conlucrare cu toţi actorii instituţionali, să identificăm măsuri pentru accesibilitate. (…)
Celeritatea este iarăşi o problemă pe care o întâmpinăm astăzi în activitatea judiciară. Cetăţenii aşteaptă ca procesele să se judece într-un termen – noi îl numim rezonabil, dar această rezonabilitate, ştiţi, capătă de multe ori, aşa, sensul unui sine die şi este absolut de neacceptat o astfel de situaţie.
Celeritatea trebuie asigurată şi în acest sens trebuie identificate măsurile de resurse, de infrastructură, de personal rezonabil ca activitatea judiciară să se desfărşoare în acord cu aşteptările cetăţeanului. Eficienţa şi prevenţia sunt foarte importante. O justiţie nu este eficace dacă nu este eficientă în finalitatea sa. Cetăţeanul nu aşteaptă numai un exerciţiu de formalism juridic, ci aşteaptă o substanţialitate, o finalitate. (…)
Am în vedere aici o chestiune care ne preocupă pe toţi: recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni, mecanismele prin care produsul infracţional să nu mai fie lăsat la îndemâna celor care au săvârşit infracţiuni. Aici vom întări rolul ANABI şi bineînţeles vom conlucra cu Ministerul de Finanţe, celelalte ministere. (…)
Organizarea sistemului judiciar. O problemă pe care, iarăşi, o spun din practica mea de 30 de ani, profesional. Specializarea judecătorului. Sunt atâtea domenii care sunt de o înaltă specialitate. Sunt atâtea domenii pe care în mod firesc nici eu, ca avocat, nu pot cuprinde toate ramurile dreptului. Ar fi lipsit de eleganţă şi de realism din partea mea să pretind acest lucru. Judecătorul trebuie să fie foarte bine specializat, procurorul trebuie să fie specializat. Sunt domenii în sfera criminalităţii informatice, în sfera criminalităţii economice, unde este necesară această specializare, de exemplu. Deci vom milita în acest sens.”
Florin Barbu, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Agriculturii
Noul Guvern al României. Florin Barbu, propus pentru conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, cu 26 de voturi „pentru” și 14 „împotrivă”.
În cadrul audierii, Barbu a subliniat că agricultura din România se confruntă cu provocări majore, dintre care cele mai severe sunt legate de schimbările climatice.
El a menționat că fermierii au avut parte de numeroase dificultăți în ultimii ani și că multe dintre acestea au fost cauzate de reglementările europene care nu le-au sprijinit suficient.
„În ultimii ani, fermierii români au trecut prin multe provocări şi vorbim aici de schimbări climatice, vorbim de foarte multe lucruri care trebuiau modificate la nivelul Comisiei Europene astfel încât fermierii să nu mai aibă condiţionalităţi şi, bineînţeles, anumite lucrări pe care trebuiau să le facă fermierii români să fie mult mai uşoare şi noi ca şi stat, trebuia să venim alături de ei.
În primul rând, vreau să vă spun că în anul 2024, Ministerul Agriculturii, cu sprijinul dumneavoastră în Parlamentul României, este pentru prima oară şi fără precedent când a avut un buget alocat de aproape 7 miliarde (n.r. euro). Practic este pentru prima oară când Ministerul Agriculturii s-a clasat în primele trei ministere ca şi buget”, a susţinut Florin Barbu în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Ministrul propus a făcut referire și la bugetul alocat Ministerului Agriculturii în 2024, care, pentru prima dată, a depășit pragul de 7 miliarde de euro, plasând ministerul între primele trei din guvern din punct de vedere financiar. Barbu a evidențiat faptul că, pentru prima dată, fermierii români au primit despăgubirile pentru secetă în același an în care au suferit pierderile, spre deosebire de anii anteriori, când aceste plăți se făceau cu întârziere. De asemenea, el a subliniat că guvernul a introdus credite cu dobândă fixă de 1,95%, iar comisioanele și ROBOR-ul au fost suportate de Ministerul Agriculturii.
Pe lângă aceste măsuri, Barbu a menționat și semnarea de contracte importante în sectorul alimentar, cu investiții de 1,5 miliarde de euro, subliniind că astfel de realizări sunt fără precedent pentru minister. În cadrul audierilor, care fac parte din procesul de validare a noilor miniștri ai guvernului Ciolacu, Barbu a promis că va continua să sprijine fermierii români, având în vedere că acest sector se află în continuare într-o perioadă de ajustare dificilă.
Noua structură a guvernului Ciolacu va cuprinde 16 ministere, dintre care 8 vor fi conduse de miniștri PSD, 6 de PNL și 2 de UDMR.
Daniel David, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Educaţie
Daniel David a obținut, luni, avizul pozitiv din partea comisiilor parlamentare pentru a prelua ministerul Educației și Cercetării în cadrul noului Guvern.
În urma votului, 36 de parlamentari au fost de acord cu propunerea, în timp ce 11 au votat împotrivă și șase s-au abținut.
Cseke Attila, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Dezvoltării
Senatorul UDMR Cseke Attila a obținut luni aprobarea comisiilor parlamentare reunite pentru administrație publică, fiind propus pentru funcția de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Votul a înregistrat 29 de opțiuni favorabile, 16 împotrivă și nicio abținere.
În timpul audierilor, Cseke Attila a menționat că, pe parcursul mandatului anterior, a organizat lunar întâlniri cu membrii comisiilor de administrație, o practică pe care intenționează să o continue. De asemenea, acesta a subliniat că prioritatea principală a României este problema demografică, argumentând necesitatea accelerării programului pentru creșe, extins anterior prin PNRR. Totodată, el a declarat că își asumă responsabilitatea de a promova o Lege a Capitalei, pe care o consideră esențială și pe care o va susține în numele Guvernului.
Plenul reunit al Parlamentului urmează să voteze învestitura lui Cseke Attila luni după-amiază.