UPDATE

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că va invita partidele politice la consultări la Palatul Cotroceni doar atunci când va exista o claritate privind persoana care va fi propusă pentru funcția de prim-ministru. Potrivit șefului statului, negocierile pentru formarea unei noi coaliții guvernamentale sunt în desfășurare, iar partidele par să se îndrepte către o soluție pro-europeană. Cu toate acestea, Iohannis a subliniat că consultările la Cotroceni, o fază formală în procesul de constituire a Guvernului, nu vor avea loc până când negocierile nu vor ajunge la un punct clar, cel puțin în ceea ce privește numele candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Președintele a subliniat că, deși ar fi de dorit ca procesul de negociere să avanseze rapid, acest lucru depinde în mare măsură de modul în care partidele reușesc să ajungă la un consens. Iohannis a afirmat că abia după ce se va ajunge la un acord clar între partide, consultările vor putea avea loc la Cotroceni, iar acest lucru va permite desemnarea unui premier și formarea unei coaliții stabile.

„Sunt negocieri în curs între partide. S-au declarat anumite lucruri. Se pare că se lucrează pentru a forma o coaliţie pro-europeană, dar cum consultările sunt în fond – cele pe care le convoc la Cotroceni – o fază destul de formală, nu vreau să invit partidele doar să ne vedem, ci vreau să invit partidele atunci când există o claritate în negocierile care se poartă, cel puţin în ceea ce priveşte o persoană care să fie propusă pentru poziţia de prim-ministru. În momentul în care ne dăm seama că s-a ajuns în acea etapă voi convoca consultările. Bine ar fi să se mişte repede, dar asta depinde de cum se negociază între partide”, a spus şeful statului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Noua coaliție guvernamentală formată din PSD, PNL și UDMR

PSD, PNL și UDMR au decis să formeze un nou guvern, excluzând USR din negocieri. Potrivit surselor politice citate de Realitatea Plus, liderii celor trei partide s-au întâlnit miercuri pentru a discuta prioritățile și structura noii guvernări. Joi este programată o altă rundă de negocieri pentru reîmpărțirea funcțiilor în guvern. Conform acelorași surse, noul guvern ar putea fi învestit la începutul săptămânii viitoare.

Una dintre primele decizii importante ale coaliției va fi dacă salariile vor fi înghețate, o măsură ce ar putea afecta semnificativ populația. În schimb, plafonarea prețurilor la alimente va continua până în luna martie, o veste binevenită pentru consumatori în contextul actualei crize economice.

Principalele măsuri anunțate de coaliție

  • Menținerea cotei unice de impozitare, o decizie ce vizează stabilitatea fiscală.
  • Impozitarea progresivă a marilor averi, deși nu au fost oferite detalii clare privind cotele de impozitare sau criteriile pentru definirea „marilor averi.”
  • Un nou statut al funcționarului public, care va introduce criterii de performanță pentru evaluarea acestora.
  • Comasarea autorităților de reglementare din aceleași domenii într-un termen de șase luni, în baza unei analize detaliate.
  • Reducerea numărului de ministere la maximum 16, o măsură ce vizează eficientizarea actului guvernamental.
  • Reducerea cu cel puțin 25% a numărului agențiilor guvernamentale și cu 50% a secretarilor de stat.
  • Desființarea instituțiilor regionale, măsură care va intra în vigoare începând cu 1 martie.
Guvernul României
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Elena Lasconi cere demisia lui Klaus Iohannis

Președintele USR, Elena Lasconi, a cerut demisia președintelui Klaus Iohannis la finalul mandatului său, pe 21 decembrie, și a lansat un ultimatum coaliției guvernamentale, oferind termen până luni pentru a accepta o serie de măsuri esențiale.

Printre acestea se numără adoptarea bugetului pentru 2025, demiterea președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP) și a șefilor serviciilor secrete, precum și reformarea Curții Constituționale (CCR).

Declarațiile Elenei Lasconi au venit după o scurtă participare la discuțiile între partidele proeuropene, care au avut loc miercuri la Palatul Victoria. În cadrul întâlnirii, Lasconi a subliniat că actuala guvernare nu a înțeles corect semnificația votului românilor și a acuzat autoritățile de o lipsă de acțiune concretă în fața promisiunilor făcute electoratului.

„Se încearcă același lucru, să ne facă același lucru și noi să avem așteptări diferite. Nu se poate așa ceva,” a afirmat Lasconi.

Cerințele USR

Printre măsurile cerute de USR se află:

  • Adoptarea bugetului pe 2025 în Parlament până luni.
  • Publicarea unei note de informare privind situația bugetului și nevoile de finanțare pentru anul următor, document pe care Guvernul l-a secretizat.
  • Demiterea președintelui AEP, Toni Greblă, și organizarea unei comisii de anchetă privind organizarea alegerilor și prevenirea influențelor externe.
  • Demiterea conducerii serviciilor secrete și reorganizarea legilor securității naționale pentru un control civil real.
  • Reformarea și depolitizarea Curții Constituționale prin adoptarea unui proiect de lege susținut de USR.
  • Adoptarea unei Ordonanțe de Urgență cu măsuri fiscale pentru pregătirea bugetului pe 2025.

Lasconi a subliniat importanța ca toate partidele din coaliție să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis la încheierea mandatului său.

„Dacă are un pic de onoare, Klaus Iohannis își depune demisia iar președintele Senatului va fi președinte interimar al României,” a adăugat ea.

Un alt punct crucial al cerințelor USR este declanșarea unui referendum pentru eliminarea penalilor din funcțiile publice, o inițiativă susținută de peste un milion de cetățeni. Acest referendum ar urma să fie organizat simultan cu alegerile prezidențiale.

În privința unei posibile retrageri din Guvern, Lasconi a declarat că USR va rămâne în coaliție doar dacă cerințele lor sunt respectate și votate până la termenul limită.

„Au spus că au luat act de ceea ce le-am prezentat și că au un calendar pentru asta,” a încheiat ea.

Elena Lasconi
SURSA FOTO: Dreamstime