Conducerile PSD și PNL au votat, marți seara, listele cu miniștrii propuși pentru a face parte din guvernul Ciolacu
Iată miniştrii din partea PSD:
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Economiei și Turismului – Radu Oprea
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministerul Familiei și Tineretului- Gabriela Firea
Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Muncii – Marius Budăi
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
Lista miniştrilor propuşi de PNL:
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Justiției – Alinba Gorghiu
Ministerul Educației – Ligia Deca
Ministerul de Externe – Luminița Odobescu
Ministerul de Finanțe – Marcel Boloș
Ministerul de Interne și vicepremier – Cătălin Predoiu
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Dezvoltării – Adrian Veștea.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți seara, că UDMR nu va mai face parte din coaliția de guvernare. Potrivit lui,Tansczos Barna, Cseke Atilla, Kelemen Hunor au plecat din Executiv, cel puțin în acest moment.
UDMR pleacă din coaliție
„Atât PSD, cât și PNL am votat în forurile noastre de conducere ambele variante – cu prezența UDMR și fără prezența UDMR la guvernare. După conferințele de presă, o să ne strângem toți ce desemnați și vom vedea dacă continuăm discuția sau vom depune lista de miniștri și programul de guvernare.
Programul de guvernare este finalizat. Din punctul nostru de vedere, cu regret spun, în acest moment UDMR și colegii mei, Tanczos Barna, Cseke Atilla, Kelemen Hunor nu sunt în această coaliție. Dar, repet, seara nu s-a terminat”, a spus Marcel Ciolacu.
De asemenea, Marcel Ciolacu a spus că va depune lista de miniștri marți seara, pentru a se putea convoca birourile permanente reunite și pentru a se face calendarul de audieri miercuri la comisii.
Ce decizie va lua UDMR-ul?
Totodată, Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a spus cum vor vota parlamentarii Uniunii.
„Nu am avut această discuție pentru că nu am nicio pretenție de la domnul Kelemen Hunor, de la UDMR în contextul actual, decât de a rămâne în continuare colegi, prieteni și sunt ferm convins că ne vom respecta în continuare cum am făcut-o și până acum”, a mai spus Ciolacu.
Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, a afirmat că până joi noul guvern ar trebui să obţină votul de învestitură în Parlament, urmând ca apoi membrii Executivului să depună jurământul.
„Dacă guvernul României, condus de Nicolae Ciucă, a fost despre stabilizarea României, îmi doresc ca viitorul guvern al României, condus de către mine, să fie despre economie şi reforme.
În primul rând, până joi, România trebuie să aibă un guvern votat şi pe urmă să venim la dumneavoastră (la Palatul Cotroceni, n.r.) pentru depunerea jurământului”, a arătat el într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele Klaus Iohannis.