Noul guvern din Italia își propune să dubleze producția națională de gaze naturale

conducta gaze naturale

SURSA FOTO: Dreamstime

Italia vrea să-și dubleze producția de gaze, iar noul guvern va autoriza noi foraje offshore în Marea Adriatică pentru a-și diversifica sursele de energie, potrivit declarațiilor ministrului Industriei, Adolfo Urso.

Italia intenționează să își dubleze producția națională de gaze naturale la 6 miliarde de metri cubi (mld. mc) pe an, de la 3 mld. mc în prezent, a declarat ministrul industriei, într-un efort suplimentar de a reduce dependența țării de aprovizionarea cu gaze din Rusia.

Italia vrea să-și dubleze producția națională de gaze

„Unul dintre obiectivele noastre este să dezvoltăm un plan care să ne facă cât mai repede posibil mai puțin dependenți și care să ne transforme apoi în centrul energetic al Mediteranei”, a declarat ministrul Industriei, Adolfo Urso, pentru cotidianul Il Messaggero, într-un interviu publicat joi, potrivit Reuters.

De asemenea, guvernul va autoriza noi foraje offshore în Marea Adriatică, a mai spus el, reluând cuvintele noului premier italian Giorgia Meloni, care a declarat în această săptămână că Roma „are datoria de a exploata pe deplin” rezervele sale de gaze offshore pentru a diversifica sursele de energie.

Urso a declarat că Italia se va baza atât pe gazoductele existente, cât și pe cele noi pentru ambițiile sale de „hub energetic”, menționând că acestea din urmă includ extinderea Italiei la proiectul EastMed, numit Poseidon și deținut de o societate mixtă între operatorul rețelei de gaze din Grecia, DEPA, și grupul energetic Edison.

Celălalt proiect nou ar fi un potențial gazoduct care să treacă între Spania și Italia prin Marea Mediterană de Vest, în cazul în care Franța ar decide să nu-și conecteze rețeaua sa la cea spaniolă, a adăugat ministrul.

Franța, Spania și Portugalia, convin să construiască gazoductul Barcelona-Marseille

Spania, Portugalia și Franța au declarat săptămâna trecută că intenționează să construiască o conductă maritimă pentru a transporta hidrogen și gaze între Barcelona și Marsilia, înlocuind planurile de extindere a așa-numitului gazoduct MidCat peste Pirinei, la care Franța s-a opus.

Ruta, denumită BarMar, va fi utilizată în principal pentru a pompa hidrogen verde și alte gaze regenerabile, dar va permite, de asemenea, transportul temporar al unei „cantități limitate” de gaze naturale pentru a contribui la atenuarea crizei energetice din Europa, a declarat premierul portughez Antonio Costa.

Conducta „este un răspuns la apelurile la solidaritate ale partenerilor noștri europeni în fața șantajului (președintelui rus Vladimir) Putin”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez în fața presei la Bruxelles, unde cei trei lideri s-au întâlnit joi.