Compania americană Apple a prezentat săptămâna aceasta cel mai nou laptop MacBook Air, care nu încorporează un hard disc tradiţional, ci un SSD.
La prezentarea laptopului Steve Jobs, CEO, a declarat că acest laptop reprezintă viitorul, iar analiştii au fost de acord cu el.
Noul MacBook Air are o grosime între 4 şi 17 mm şi cântăreşte 1,3 kg. Acest lucru este posibil deoarece laptopul nu încoporează un hard disc tradiţional, ci SSD-uri a căror capacitate poate varia între 64 si 256 de GB.
Spre deosebire, un  MacBook care are un hard disc tradiţional de 250 de GB cântăreşte 2,5 kg.
Pe lângă avantajul greutăţii reduse, SSD-urile au o viteză de citire mai mare, un timp scriere mai scăzut, un timp de bootare mai mic, consum de energie mai redus şi fibilitate mai mare (rezistenţă la şoc, vibraţii şi temperatură).
Dacă până nu demult SSD-urile erau considerate foarte scumpe, în prezent preţul acestora a scăzut atât de mult încât analiştii cred că acestea vor fi integrate în curând în plăcile de bază. 
Preţul mediu al SSD-urilor va scădea cu 40% în fiecare an, este de parere Jim Handy, analist la Objective-Analysis. În prezent, preţul mediu pentru SSD-uri este de 1,20 dolari per Gigabyte, însă în toamna anului viitor acesta va scădea la 50 de cenţi, a mai spus Handy.

SURSA: ComputerWorld