Criza economica a aratat ca Uniunea Europeana are nevoie urgenta si disperata de noi proceduri de luare a deciziilor econonomice si de noi instrumente pentru a le pune in practica.
Mecanismele de guvernanta prevazute de tratatele in vigoare s-au dovedit a fi depasite dar in acelasi timp modificarea tratatelor pare sa fie in momentul de fata o optiune nerealista. Din acest motiv s-a ajuns la o situatie in care liderii europeni incearca sa gaseasca paliative care sa ofere solutii punctuale imediate problemelor urgente, explorind in acelasi timp optiuni de intarire a sistemului de guvernanta aplicabile in limitele Tratatului Uniunii Europene.
S-a ajuns deja la o constructie deosebit de complexa, care cuprinde pe de o parte un mecanism de asistenta financiara pentru tarile aflate in dificultate temporara si pe de alta parte un mecanism de guvernanta economica ce ar trebui sa permita o mai buna coordonare a politicilor economice la nivelul statelor membre si o interventie mai eficienta in cazul in care se constata acumularea unor riscuri.
Acest nou mecanism de guvernanta economica are doua componente principale (vezi diagrama de mai jos): semestrul european si procedura dezechilibrelor excesive.