Piaţa bunurilor de larg consum a crescut, în primul semestru, cu 8%, din punctul de vedere al cantităţilor de produse vândute în retail, şi cu 16,5%, ca valoare, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Categoriile «food» şi «beverages» deţin ponderi egale ca valoare a vânzărilor: câte 42%.
Dacă până anul trecut motorul creşterii pieţei produselor de larg consum (FMCG) era reprezentat de preparatele alimentare, anul acesta s-a observat o orientare a consumatorilor mai mult către categoriile „non food“ – în special, cosmetice şi produse de îngrijire personală sau produse destinate curăţeniei locuinţei – şi „beverages“. Ratele de creştere ale subgrupelor „băuturi alcoolice“ şi „băuturi nealcoolice“ sunt aproximativ aceleaşi, ca valoare (20%).
Potrivit monitorizărilor de tip „retail audit“ efectuate de MEMRB RTS România, produsele cosmetice şi de îngrijire personală au contribuit cel mai mult la creşterea în volum a categoriei din care fac parte, adică din perspectiva numărului de bucăţi vândute, care a fost cu 20% mai mare în perioada ianuarie – iunie 2007 faţă de primul semestru al anului trecut. Celelalte subgrupe s-au evidenţiat mai degrabă printr-o rată valorică mai mare (22%), mai ales dacă ne referim la produsele de îngrijire a locuinţei.
Schimbări importantepe piaţa detergenţilor
Anul acesta, deşi s-a cumpărat o cantitate mai mică de detergenţi de rufe, suma plătită a fost mai mare. Explicaţia constă în apariţia detergenţilor compacţi, care au preţuri mai mari decât cei cu care era obişnuită piaţa românească până de curând. Compactarea a adus schimbări importante pe piaţa detergenţilor automaţi, o parte din utilizatori schimbându-şi comportamentul de cumpărare, deoarece au înţeles beneficiile noii oferte: pentru o spălare sunt necesare 100 de grame de detergent concentrat, în loc de 150 de grame de produs necompactat.
Detergenţii cu spumare redusă – pentru spălare automată – deţin acum o pondere valorică de 73%, cu 7% mai mult decât în 2006, restul reprezentându-l variantele pentru spălări manuale. Procter& Gamble, Unilever şi Evyap sunt principalii trei producători care deţin supremaţia în piaţa de profil, top neschimbat faţă de anul trecut.
Şerveţelele umede utilizate pentru igiena bebeluşilor reprezintă segmentul cu cea mai mare creştere a valorii absolute a vânzărilor (59,5%), dar deţin o cotă de piaţă de numai 0,7% în cadrul categoriei mari a produselor nealimentare. Vopseaua de păr a înregistrat, de asemenea, o creştere impresionantă, din perspectiva ratei valorice (55,4%), urmată de parfumuri (47,9%) şi de balsamuri de rufe (38,1%).
„Dintre toate categoriile de băuturi, Ice Tea a fost cea mai dinamică, din perspectiva ratei valorice (159,8%), dar deţine în continuare o cotă de piaţă de sub 1%“, precizează Marius Căluian, general manager MEMRB RTS România. „Alte categorii care au crescut susţinut sunt whisky-ul (141,7%) şi băuturile energizante (93,3%), ambele deţinând însă cote de piaţă de maximum 1% în cadrul categoriei «beverages»“, adaugă Marius Căluian.
Berea îmbuteliată la PET deţine acum 60% din volumul şi 50% din valoarea pieţei de profil, dacă ne referim strict la canalul de distribuţie „off-premise“, în timp ce berea la sticlă a pierdut teren, ca pondere, în cadrul pieţei totale. În topul producătorilor, pe primele trei locuri se situează INBev, Heineken şi SAB.
În cazul produselor alimentare, se constată o rată de creştere mai lentă decât în anii precedenţi: 4,2% ca volum şi 13,4% ca valoare a vânzărilor. Acest lucru demonstrează că au crescut pretenţiile consumatorilor, aceştia fiind dispuşi să cumpere mai puţin dar mai bun şi, evident, mai scump. Grupa cea mai dinamică este reprezentată de lactate (21,1%, valoric), iar în cadrul acesteia, subgrupele sana şi kefir, deserturile pe bază de lapte şi crema de brânză au atras cei mai mulţi cumpărători.
Carnea procesată reprezintă de departe cel mai important segment în categoria produse alimentare; cu o creştere valorică de 17,7% faţă de anul trecut, şi-a adjudecat o cotă de piaţă de 36,4%. Trebuie menţionat însă că o parte dintre români au migrat către produse superioare calitativ, preferând specialităţile şi nu cârnaţii sau pateul la membrană. Principalii trei producători, ca valoare a vânzărilor, sunt Cris-Tim, Caroli şi Aldis, cel din urmă întrând în acest top în locul lui Campofrio, care a pierdut poziţia a treia, pe care se afla anul trecut.
Sete arzătoare
40,8% este ponderea cantitativă, în totalul pieţei de FMCG, a vânzărilor de băuturi alcoolice şi nealcoolice, aferente primul semestru 2007, cu 1,1% mai mare decât cea deţinută de categoria „produse alimentare“.
«În categoria băuturi, berea este cel mai important segment, cu o creştere a valorii vânzărilor de 33%, urmată de răcoritoarele carbonatate şi de cafea.»
Marius Căluian, general manager, MEMRB RTS ROMÂNIA