In varianta moderna, „patru ochi”, numele popular a lui Mercedes E Klasse, si-a facut debutul in familia constructorului german in 1995, actualul model fiind de atunci al treilea in ordine cronologica.
Daca analizam vanzarile, Mercedes clasa E s-a vandut anul trecut mai prost decat Daewoo Leganza. Comparatia doar la acest indicator este insa o gluma proasta, singura legatura intre cele doua modele fiind clasa comuna din care fac parte.
Mercedes Clasa E reprezinta la aceasta ora varful de tehnologie a constructorului german, iar un competitor serios pe piata romaneasca se lasa inca asteptat. Rivala traditionala, BMW seria 5, va putea emite pretentii abia din toamna, cand va lansa noul model, in timp ce Audi A6 apartine altei categorii de clienti decat cea carora se adreseaza Mercedes.
Obiectivul de vanzari este si el indraznet. „Ne-am propus sa vindem anul acesta circa 100 de bucati din clasa E”, declara Cristian Antoni, Product Manager la Auto Rom. Comparativ, cifra reprezinta circa 70% din vanzarile de limuzine Mercedes in 2001, ceea ce inseamna ca noul model va sta la baza vanzarilor Auto Rom anul acesta.
In ce priveste motorizarea, noul model este oferit atat in varianta Diesel, cat si in cea pe benzina. Cel mai mic motor este cel de 150 CP (E 220 CDI), iar varful de gama in privinta puterii are 306 CP, fiind montat pe modelul E 500. Pentru adeptii cutiilor de viteze manuale, vestile sunt doar partial bune. Politica Mercedes este aceea de a echipa cu acest gen de transmisie numai autoturismele dotate cu motoare de patru cilindri. Cu toate acestea, ei au la dispozitie modelul E 220 CDI, singurul din gama echipat cu cutie de viteze clasica. Preturile sunt si ele pe masura varfului de tehnologie si a rafinamentului noii limuzine. Cel mai ieftin Mercedes din clasa E costa 39.736 euro (toate taxele incluse), in timp ce modelul cel mai scump se comercializeaza la suma de 70.079 euro. In afara vanzarii cu plata integrala, exista si alte variante de finantare, respectiv leasing financiar (prin Tiriac Lesing, dar si alte companii) sau rate. Redeventa trimestriala pentru modelul E 220 CDI la un contract de leasing pe trei ani este de 2.237 euro, in conditiile in care clientul achita un avans de 30% din valoarea masinii.

Leasing Mercedes E 220 CDI

Companie    Tiriac Leasing SA
Valoare de intrare (pret CIP)    31.254 euro
Durata contractului    36 luni
Avans    9.376 euro
Dobanda – 6281, 49 euro (13,90%)
Redeventa trimestriala    2.237 euro
Comision de administrare    1000 euro
    (3,20%, TVA inclusa))
Cheltuieli import    280 euro (TVA inclusa)
Asigurare    4.944 euro (TVA inclusa)
Valoare contract    49.357 euro
    (TVA inclusa)