Noul ministru al Justiţiei din Israel a anunţat programul său de reforme ale sistemului judiciar
Yariv Levin, noul ministru al Justiţiei din Israel, a anunţat, miercuri seară, programul său de reforme ale sistemului judiciar, care includ introducerea unei clauze „derogatorii”, permiţând Parlamentului de la Ierusalim să suspende deciziile Curţii Supreme.
Reforma respectivă a fost prezentată în linii mari presei internaționale. Ea urmăreşte să crească puterea aleşilor în dauna celei a magistraţilor, intervenind într-un moment în care premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, este judecat pentru corupţie într-o serie de cazuri. Potrivit agenției de presă AFP, această reformă urmează să fie supusă Parlamentului de la Ierusalim la o dată încă necunoscută.
„Există judecători, dar există şi un parlament şi un guvern (…) Iar democraţia este în pericol când votăm în urne, dar de fiecare dată oameni nealeşi decid pentru noi”, a declarat, miercuri, Yariv Levin, potrivit sursei citate anterior.
Programul de reforme ale sistemului judiciar din Israel nu sunt o noutate întrucât, după alegerile care au avut loc în noiembrie 2022 şi negocierile îndelungate cu partidele ultra-ortodoxe şi cu grupările politice de extremă dreaptă, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a format cel mai de dreapta guvern din istoria țării sale, care are ca proiect reformarea sistemului judiciar.
Reformele propuse de către Yariv Levin
Principala reformă propusă de către noul ministru al Justiției din Israel este introducerea unei clauze numite „derogatori”, care ar permite Parlamentului de la Ierusalim cu majoritate simplă de voturi să anuleze o decizie a Curţii Supreme.
În Israel, stat care nu are o Constituţie, Curtea Supremă poate abroga legile adoptate de parlamentari dacă ea consideră că acestea sunt contrare legilor fundamentale ale statului. Or, introducerea unei „clauze derogatorii” ar permite Parlamentului de la Israel să repună în vigoare o lege abrogată de judecători. De exemplu, dacă deputaţii votează o imunitate judiciară pentru Benjamin Netanyahu, iar Curtea Supremă invalidează acel vot, introducerea unei „clauze derogatorii” ar permite menţinerea deciziei de anulare a procesului, au explicat analiştii judiciari.
„O lege adoptată de parlament nu mai poate fi anulată de un judecător”, a explicat Yariv Levin.
O altă reformă propusă de noul ministru al Justiției din Israle este procesul de numire a judecătorilor care, în prezent, sunt numiţi de un complet de magistraţi, deputaţi şi avocaţi, sub supervizarea ministrului Justiţiei. Yariv Levin doreşte „să pună capăt alegerii judecătorilor de către colegii lor” şi propune o pondere mai mare pentru deputaţi în aceste alegeri.
„În seara asta am publicat punctele principale ale reformei. Modificarea componenţei comisiei de selecţie a judecătorilor: nu mai este situaţia în care judecătorii se aleg în camere fără protocol, dar reprezentare egală a celor trei autorități guvernamentale în comisia de selecție a judecătorilor.
Reglementarea descalificării legilor și a clauzei de înlocuire: nu se mai discută în instanță legile de bază, nu se mai descalifică legi de către Knesset fără certificare. În schimb, instanța va actiona în virtutea legilor fundamentale și nu va fi deasupra acestora. Legile vor putea fi descalificate în cadrul Curții Supreme, în compoziție completă și cu majoritate specială.
Eliminarea motivului de rezonabilitate: nu mai descalificarea deciziilor complet legale ale unui guvern ales pe scuza improbabilității în ochii judecătorului, în schimb restituirea capacității de a decide guvernului ales. Consilierii juridici: nu mai este subordonarea guvernului la un nivel neales”, a scris, miercuri seară, Yariv Levin pe contul lui de Facebook.
Potrivit sursei citate anterior, liderul opoziţiei Yair Lapid a denunţat reforma care, potrivit lui, pune în pericol întregul sistem juridic al statului Israel.