Aceasta a fost principala temă abordată în cadrul discuțiilor pe care ministrul Muncii și Protecției Sociale le-a purtat, marți, cu reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, conform unui comunicat.
Demnitarul a explicat liderilor sindicali că propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o formă care poate fi acceptată, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la finalul anului și ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioadă mai mare de timp.
O înțelegere privind formula de calcul a salariului minim
Totodată, ministrul Raluca Turcan a propus reprezentanților „Cartel Alfa” ca din luna ianuarie să participe în mod activ la consultările pe care le va organiza cu toți partenerii sociali, astfel încât în următoarele șase luni să se ajungă la o înțelegere privind formula de calcul a salariului minim pe economie.
„Până la jumătatea lunii ianuarie stabilim un calendar de întâlniri și apoi vom propune un moratoriu prin care, după șase luni, să ajungem la o înțelege între sindicate, patronate, Guvern, astfel încât calculul salariului minim să aibă o formulă clară și sustenabilă.
Vreau ca în șase luni să facem câte consultări va fi nevoie ca să avem un cadru cu tot ce înseamnă creșterea salariului minim, astfel încât să ajungem la o formulă predictibilă și sustenabilă care să ducă în final la creșterea calității vieții”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
În cadrul discuțiilor, Raluca Turcan le-a spus liderilor sindicali că o preocupă situația lucrătorilor din linia întâi, indiferent de domeniul de activitate, și a solicitat ca aceștia să aibă prioritate în etapa a doua a campaniei de vaccinare.
„În jurul datei de 5 ianuarie, vom analiza tot ce înseamnă activități private care intră în categoria serviciilor esențiale și voi urmări realizarea lor pentru vaccinarea prioritară”, a explicat ministrul Raluca Turcan.
La finalul întâlnirii, ministrul Muncii a rugat liderii sindicali să identifice soluții pentru angajații pe care îi reprezintă și apoi să le discute împreună, amintindu-le că sunt peste șase miliarde de euro, fonduri europene, care pot fi utilizate pentru forme de sprijin pe coeziune socială.