Sa presupunem ca ati fost diagnosticat cu hipertensiune arteriala. Pana de curand, pe reteta cu care mergeati la farmacie scria Enalapril, un produs care figureaza pe listele de compensate. De la 1 august, insa, lucrurile s-au schimbat. Odata cu intrarea in vigoare a hotararii de guvern privind noul mod de prescriere si eliberare a medicamentelor compensate si gratuite, medicii trec pe reteta doar denumirea comuna internationala (DCI) a substantei active recomandate pentru tratarea unei anumite afectiuni. Asa ca, mai nou, pe reteta dumneavoastra nu mai apare denumirea comerciala a produsului, ci substanta activa, Enalaprilum. Mai mult, conform noii reglementari, farmacistii sunt obligati sa prezinte pacientilor intreaga oferta de produse echivalente din punct de vedere terapeutic, incepand cu medicamentul cel mai ieftin, urmand ca pacientul sa aleaga produsul pe care il doreste. In cazul nostru, puteti alege Enalapril, ca si pana acum, dar va puteti orienta si catre Enap sau Renitec, fiecare dintre acestea avand un alt pret si un alt producator.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) justifica necesitatea introducerii acestui act normativ prin cresterea accesului asiguratilor la medicamentele compensate si gratuite, printr-un efort financiar cat mai mic din partea lor. In vechiul sistem de prescriere, asiguratii plateau diferenta de pret dintre medicamentul de baza (la pretul de referinta) si produsul recomandat de medic, fara a putea opta imediat pentru un alt medicament echivalent, mai ieftin. Daca dorea acest lucru, pacientul trebuia sa se intoarca la medic, pentru o noua reteta. “De acum inainte, pentru a elimina orice tentatie a farmacistului de a impune bolnavului numai anumite medicamente, pacientii vor semna pe reteta ca au fost de acord sa ia produsul mai scump”, spune Cristian Vladescu, presedintele CNAS.
Reglementarea a fost criticata de medici, de producatorii straini si de unii farmacisti, existand opinii conform carora noul sistem complica situatia si rupe legatura dintre medic si pacient, cu riscurile aferente. Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente din Romania (ARPIM) a avertizat ca decizia de a alege un anumit medicament nu poate fi lasata exclusiv la latitudinea pacientilor. “Medicamentele avand aceeasi DCI, dar denumiri comerciale diferite, exista sub diferite forme farmaceutice si cu dozaje diferite, ceea ce poate induce confuzie in randul pacientilor”, explica oficialii ARPIM. Ei spun ca, din cauza variabilelor induse de o asemenea schimbare, tratamentul folosit poate fi ineficient sau poate aparea riscul de administrare gresita a dozelor, cu consecinte, uneori, foarte grave.
Insa reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente din Romania (APMR) par multumiti de noua reglementare, pe care o privesc ca pe o oportunitate pentru cresterea vanzarilor fabricilor autohtone. “Poate fi o gura de oxigen pentru noi”, spune Petre Panculescu, presedintele APMR. Teoretic, faptul ca farmacistii sunt obligati sa prezinte pacientului medicamentul cel mai ieftin ar trebui sa avantajeze, intr-o oarecare masura, produsele realizate local, a caror calitate este comparabila cu a celor din import. “In multe cazuri, pretul medicamentelor romanesti este, in medie, de doua-trei ori mai mic decat al produselor din import”, sustine Panculescu.
La randul sau, directorul financiar al Antibiotice Iasi, Constantin Nicuta, considera ca reglementarea reprezinta “o masura reparatorie” pentru producatorii romani. “Acestia sunt acum pe o pozitie concurentiala corecta in raport cu producatorii straini”, explica Nicuta. In opinia sa, hotararea nu face decat sa lase consumatorii sa decida care dintre produsele cu aceeasi DCI este mai accesibil ca pret pentru ei. “In urma aplicarii noilor reglementari, vor avea de castigat in primul rand pacientii si apoi producatorii autohtoni. Indirect, va castiga si CNAS si, nu in ultimul rand, bugetul statului, pentru ca o vanzare mai mare de produse autohtone inseamna si impozite mai mari la buget”, completeaza directorul financiar al Antibiotice.
Totusi, nu neaparat produsele “made in Romania” au cel mai mic pret. Lista celor mai ieftine 30 de medicamente din sub-listele A, B si C (compensate 90/50/100%), prezentata recent presei de CNAS, contine si multe produse ale unor importanti producatori straini.
In prezent, cei 35 de producatori locali certificati GMP detin, potrivit APMR, o cota de 75% din volumul pietei romanesti a medicamentelor, iar Panculescu estimeaza ca aceasta pondere s-ar putea majora cu circa 5% pe termen mediu.
Pe de alta parte, din experienta primelor zile de la intrarea in vigoare a masurii, Isabelle Iacob, director general al Help Net, spune ca tendinta pacientilor este mai degraba de a continua tratamentul cu medicamentele cu care s-au obisnuit, decat sa aleaga o varianta mai ieftina, pe care o vad mai putin eficienta. “Pentru bolnavii cronici, este suficient ca farmacistul sa intrebe pacientul ce medicament a luat pana in prezent si sa-i elibereze produsul respectiv. Costul pentru pacient va fi acelasi, cel cu care este obisnuit”, afirma si Andrei Iordan, director national de vanzari al retelei Montero. In cazul afectiunilor acute, continua acesta, probabil ca vor exista mai multi pacienti ce vor dori medicamente cu un pret mai redus, iar acest lucru se va repercuta negativ si asupra importatorilor.
Lucian Codreanu, director de vanzari la Pharmafarm, este de parere ca noua reglementare va schimba balanta de incasari, astfel incat farmaciile vor avea mai mult cash. “Intrucat bugetul de medicamente compensate si gratuite este limitat, credem ca volumul de vanzari nu se va diminua, ci doar se va schimba mixul de produse. Se vor elibera mai multe medicamente ieftine si generice mai multor pacienti”, spune Codreanu.
Opinia generala este ca efectele noii masuri se vor vedea abia peste cateva luni. Pana atunci, CNAS trebuie sa demonstreze ca intentia sa a fost de a usura accesul pacientilor la medicamente, si nu de a-l complica. ARPIM spune ca exista deja un pret de referinta, care este si cel compensat de CNAS si, prin urmare, noua reglementare dubleaza, practic, un fapt existent, nemaifiind necesara.
“In urma aplicarii noilor reglementari, vor avea de castigat in primul rand pacientii si apoi producatorii autohtoni.”
Constantin Nicuta,
director financiar Antibiotice Iasi
“In multe cazuri, pretul medicamentelor romanesti este, in medie, de doua-trei ori mai mic decat al celor din import.”
Petre Panculescu,
presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente din Romania
PIATA FARMACEUTICA IA IN GREUTATE
Vanzarile de medicamente au avansat anul trecut cu 30,7%, pana la 960,6 milioane euro. Potrivit firmei de cercetare de piata Cegedim, valoarea medicamentelor eliberate de farmacii pe baza de prescriptie medicala s-a situat la 537,9 milioane euro, in crestere cu 38,6%.