Apare o nouă forță militară la nivel mondial! Nu cu mult timp în urmă, fostul secretar al Apărării Robert Gates a anticipat problema într-o discuție la Externe. Gates a descris provocările simultane puse de China, Rusia, Iran și Coreea de Nord, observând că, din ce în ce mai mult, acești „actori răi” par să acționeze în comun.
Reacția Iranului după atacurile Hamas asupra Israelului și reacțiile chinezilor și rușilor par să confirme acest lucru; atât China, cât și Rusia caută să profite de pe urma atacului și de oportunitățile pe care le au acum pentru a submina și mai mult SUA și pe aliații lor occidentali, conform The American Spectator.
Pericol major dictat de ambițiile imperialiste ale Chinei
Aliații asiatici ai SUA au luat notă de toate pozițiile internaționale. Taiwan privește acțiunile Chinei în Orientul Mijlociu cu mare îngrijorare și urmărește atent gradul în care SUA sprijină Israelul.
Filipine, care se confruntă cu o amenințare a terorismului islamic, și-a declarat susținerea pentru Israel. Japonia și Coreea de Sud au condamnat, cu mare atenție, atacurile Hamas, o precauție dictată de legăturile lor comerciale și de dependența energetică de lumea arabă. Nu e întâmplător: politicile energetice ale administrației Biden au contribuit la dilema lor; 90% din petrolul Japoniei, de exemplu, provine din Orientul Mijlociu.
Pe măsură ce Orientul Mijlociu pare să dea în clocot, iar Ucraina își continuă lupta pentru libertate, intrăm într-o perioadă de pericol major, mai ales în ceea ce privește ambițiile imperialiste ale Chinei. Trebuie să fim pregătiți de posibilitatea ca, având in vedere aceste noi provocări la fiecare pas, președintele Xi să decidă să avanseze calendarul pentru cucerirea Taiwanului.
Dacă scopul Americii este să evite războiul cu China, atunci trebuie să caute modalități de a repara slăbiciunile și, și mai important, a-i demonstra lui Xi că face acest lucru cu energie. Trebuie să fie clar că suntem pregătiți, la fiecare nivel, să facem ca ambițiile Chinei să fie costisitoare pentru poziția economică și diplomatică a Chinei în Asia și în lume. Mai presus de toate, trebuie să demonstrăm, în mod convingător, că, în caz de război, Xi va pierde. Dar cum pot fi depășite slăbiciunile strategice descrise de Gates și deficiențele militare și navale rezumate atât de convingător?
Dilema asiatică
O soluție se află chiar în fața noastră, doar dacă avem bunul simț să o înțelegem. Avem nevoie de o „NATO asiatică”. Da, cunoaștem deficiențele NATO, declinul militar al celor mai mari membri ai săi, diviziunile de strategie și de scop evidențiate odată cu invazia Ucrainei.
Dar să nu uităm cât de mult și cât de bine a servit NATO pentru a proteja Europa de agresiunea sovietică. Interesele membrilor săi se centrau în jurul unui singur scop, iar această unitate s-a tradus atât în eficacitate strategică, cât și în competență tactică. O astfel de convergență de scop deschide ușa către o NATO asiatică, menită să descurajeze agresiunea chineză. În niciun moment, de la al Doilea Război Mondial, nu s-au aliniat atât de strâns interesele Statelor Unite și ale statelor de la periferia Chinei.
Pactul AUKUS este un semn clar că amenințarea chineză trebuie contracarată
Amenințările Chinei la adresa vecinilor săi asiatici – și, printr-o simplă extindere, poziția mondială a SUA – au crescut constant de-a lungul timpului, iar ritmul s-a accelerat recent. Wall Street Journal a titrat: „Avioanele de luptă din China nu zboară doar în jurul Taiwanului, ci au capacitatea de a bloca armata americană de a răspunde la o invazie”.
China și Filipine duc un război intens al declarațiilor, la care se adaugă pretenția Chinei asupra dreptului de proprietate asupra insulelor mici din China de Sud/Marea de Vest a Filipinelor. Incursiunile Chinei în apele vietnameze au devenit mai persistente și mai agresive, iar vietnamezii au devenit preocupați de amenințarea chineză. Coreea de Sud înțelege că Kim Jong Un operează într-o lesă scurtă ținută de China și că un conflict catastrofal în Peninsula Coreeană poate izbucni in orice moment, dacă servește interesele Beijingului. Australienii au suferit sub presiunea economică chineză și au fost martorii unei influențe chineze în expansiune, în propria curte strategică. Pactul AUKUS este un semn clar Australiei și Regatului Unit că amenințarea chineză trebuie contracarată.
Vrem pace în Asia?
Vrem să descurajăm un atac chinez asupra Taiwanului și afirmarea hegemoniei chineze în perimetrul de la Insulele Kurile până la gura Mekong-ului? Vrem să vedem țările din perimetrul asiatic devenind vasali ai Beijingului? Nu este vorba doar de a muta producția de microcipuri din Taiwan în Arizona. Miza pentru SUA este imensă. O „NATO asiatică” ar putea fi un factor care poate face diferența, gândind un regim de sancțiuni semnificative, și oferind Chinei provocări militare și navale, care să se extindă cu mult dincolo de simpla stăpânire a strâmtorii Taiwan. L-ar putea forța pe Xi Jinping să se gândească de două ori înainte de a intra în război.
Dacă am învățat ceva în ultimii ani, cu siguranță știm că slăbiciunea lasă loc agresiunii. Dacă vrem pace în Pacific, atunci este nevoie de putere. Dacă nu putem construi nave și avioane suficiente pentru această sarcină, atunci este timpul să abordăm problema diferit.