Nu se poate spune că pandemia s-a terminat la nivel global însă pe măsură ce se extinde vaccinare, în fiecare zi sunt făcuți noi pași pe calea revenirii vieții la normalitate. Lucrul care mi-a atras cel mai mult atenția urmărind summitul G20 a fost că în capitala italiană, care a găzduit cele mai mari 19 economii ale lumii și țările membre UE, nu au existat probleme serioase în ceea ce privește desfășurarea normală a cursului vieții, în pofida măsurilor de securitate.
Trebuie felicitate autoritățile italiene pentru că nu au deranjat viața turiștilor și a propriilor cetățeni din cauza summitului. Summitul G20, care nu s-a putut face cu participare fizica anul trecut, i-a reunit pentru prima dată la Roma pe lideri, față în față. La Roma, unde m-am aflat pentru a urmări summitul G20 la care a luat parte și președintele Erdoğan, am constatat că normalizarea relațiilor internaționale în perioada post-Covid a fost preferată de liderii mondiali.
Răspunzând întrebărilor noastre în avion, la întoarcere, președintele Erdoğan a amintit pașii concreți și mesajele transmise de mai multe țări, printre care SUA, Italia și Franța, în sensul normalizării relațiilor cu Turcia, la nivel politic, economic și diplomatic.
Astăzi aș dori să mă refer puțin la ce s-a întâmplat în culisele întâlnirii Erdoğan-Biden, unde s-au făcut pași concreți privind începerea unei noi etape în relațiile turco-americane. Ziariști, academicieni sau așa-ziși specialiști care au încercat la televiziune sau în social media să mintă, spunând că cei doi lideri nu se vor putea întâlni sau că în loc de 65 de minute, întâlnirea a fost doar de 20 de minute, vor fi dezamăgiți.
Pentru că, în urma discuției celor doi lideri referitoare la furnizarea avioanelor F-16 în schimbul sumei de 1,4 miliarde de dolari pe care am plătit-o inițial pentru F-35, se înțelege că vor fi făcuți pași importanți în sensul îndeplinirii solicitărilor noastre pe termen mediu și lung.
Nu a subliniat degeaba președintele Erdoğan că are convingerea că “Dacă preşedintele Biden este de acord în privința F-16, problema se va rezolva”. Următorul pas important este înființarea unei comisii în care să se discute toate problemele cu care ne confruntăm în domeniile comercial, militar, diplomatic și de siguranță națională.
Anterior, când au apărut probleme legate de /sistemul rusesc de apărare aeriană/ S-400, propunerea pe care am făcut-o privind înființarea unei comisii mixte nu a fost acceptată. Acum însă se formează un mecanism funcțional care include acest aspect. În coordonarea acestei comisii se află miniștrii Afacerilor Externe, Apărării și Finanțelor și reprezentanți ai Informațiilor și Siguranței Naționale.
Biden vrea să normalizeze relația cu Turcia
S-ar putea spune că, în relația cu SUA, începe o nouă epocă axa pe rezolvarea problemelor, în loc de adâncirea lor. Criza celor 10 ambasadori nu a fost aprofundată, dimpotrivă s-a spus că Turcia “A gestionat foarte bine această criză”. Potrivit datelor pe care le-am obținut din culisele discuțiilor, Joe Biden i-a criticat pe ultimii doi președinți americani, inclusiv Obama, arătând că “Dacă aș fi fost eu președinte, în ultimii 6-7 ani relațiile noastre nu ar fi fost așa”.
Cu alte cuvinte, Biden urmărește să normalizeze și să repună pe șine relațiile turco-americane…
Vom vedea în următoarele zile cum se reflectă asupra Turciei summitul de două zile. Speranțele unora că noua administrație va avea ca obiectiv o Turcie fără Erdoğan s-au spulberat încă o dată. Cei care au așteptat la acest summit rezultate negative pentru Erdoğan și Turcia au fost dezamăgiți și vor continua să fie.
Președintele Erdoğan, care a condus cu verticalitate Turcia în ultimii 20 de ani, și-a demonstrat încă o dată experiența, determinarea și priceperea în diplomație, scrie Şebnem Bursalı pentru SABAH.