Uniunea Europeană a adoptat primul tratat internațional privind AI
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marți acordul politic din decembrie anul trecut privind reglementarea inteligenței artificiale (AI), iar noua legislație va intra în vigoare luna viitoare.
Agenția apreciază că Legea AI din Europa este mai cuprinzătoare decât abordarea adoptată în Statele Unite, care se bazează pe conformarea voluntară. În același timp, pentru China, principalul obiectiv în acest domeniu este menținerea stabilității sociale și a controlului statului, transmite Reuters.
Votul statelor europene a avut loc la două luni după ce europarlamentarii au aprobat, cu amendamente importante, proiectul de lege redactat de Comisia Europeană în 2021.
Îngrijorările legate de contribuția inteligenței artificiale la dezinformare, știrile false și materialele protejate de drepturile de autor s-au intensificat în ultimele luni la nivel global, odată cu popularitatea sistemelor AI generative, cum ar fi ChatGPT creat de OpenAI, sprijinit de Microsoft, și chatbot-ul Gemini al Google.
Mathieu Michel, ministrul belgian pentru digitalizare, a transmis într-un comunicat că „această lege de referinţă, prima din lume în genul său, răspunde unei probleme tehnologice globale care creează în acelaşi timp ocazii pentru societăţile şi economiile noastre”.
„Prin Legea AI, Europa pune accentul pe importanţa încrederii, transparenţei şi responsabilităţii în abordarea noilor tehnologii, asigurând în acelaşi timp posibilitatea ca această tehnologie în evoluţie rapidă să prospere şi să impulsioneze inovaţia europeană”, a declarat el.
Tratatul va asigura că inteligența artificială respectă drepturile oamenilor
Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional obligatoriu care asigură respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor juridice privind democrația în utilizarea sistemelor de AI.
Convenția-cadru a Consiliului Europei privind AI și drepturile omului, democrația și statul de drept a fost adoptată la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care reunește miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre.
Tratatul stabilește un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor AI și abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând inovarea responsabilă.
„Tratatul este deschis spre semnare şi ţărilor din afara Europei”, se specifică într-un comunicat de presă al Consiliului Europei.
Convenția-cadru va fi deschisă pentru semnare la Vilnius, pe 5 septembrie, cu ocazia unei conferințe a miniștrilor justiției.
Textul a fost elaborat pe parcursul a doi ani de un organism interguvernamental care a reunit cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, Uniunea Europeană și 11 state terțe (inclusiv SUA, Australia, Canada, Israel și Japonia), precum și reprezentanți ai sectorului privat, ai societății civile și ai mediului academic, în calitate de observatori.
Acest tratat internațional unic va garanta că inteligența artificială respectă drepturile omului.
“Prin acest nou tratat, intenţionăm să asigurăm utilizarea responsabilă a AI, una care respectă drepturile omului, democraţia şi statul de drept. Tratatul răspunde necesităţii de a avea o normă de drept internaţional susţinută de state de pe diferite continente unite de valori comune, ceea ce face posibilă valorificarea avantajelor inteligenţei artificiale, reducând în acelaşi timp riscurile pe care le reprezintă.”, a declarat Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei.
“Convenţia stabileşte cerinţe de transparenţă şi control adaptate contextelor şi riscurilor specifice, în special identificarea conţinutului generat de sistemele AI, iar părţile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni şi atenua posibilele riscuri şi pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicţii sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului”, mai spun reprezentanţii Consiliului Europei.
Marea Britanie și Coreea de Sud organizează al doilea summit global AI
Guvernele încearcă să țină pasul cu progresele din domeniul inteligenței artificiale. În acest context, Regatul Unit al Marii Britanii și Coreea de Sud organizează cel de-al doilea summit global AI, având ca temă progresele și riscurile asociate AI.
Articolul de opinie comun, semnat de Rishi Sunak și Yoon Suk Yeol și intitulat „Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, a fost publicat în cotidiene din ambele țări pentru a pregăti deschiderea summitului de marți.
Summitul AI de la Seul se concentrează pe trei priorități: siguranța AI, inovația și incluziunea. Alte teme, discutate cu experți din peste 30 de țări, includ impactul amplu asupra pieței forței de muncă, atacurile cibernetice sau biologice și pierderea controlului societății asupra AI. Raportul menționează și impactul asupra mediului cauzat de cantitățile vaste de electricitate utilizate de centrele de date pentru AI.
Chiar înaintea summitului, Institutul Britanic pentru Siguranța AI a anunțat deschiderea unui birou în Statele Unite în cursul verii, în speranța intensificării colaborării internaționale în reglementarea acestor tehnologii.
AIExpoEurope 2024 va avea loc la București
În România, la București, pe 6-7 octombrie 2024, va avea loc una dintre cele mai mari conferințe de AI din Europa, AIExpoEurope.
Temele de discuție vor fi variate: de la educație la ecologie, de la domeniul legal la schimbările profunde în societate, de la arhitectură și urbanism la artă, cu un accent deosebit pe impactul asupra meseriilor viitorului și posibilele răspunsuri la întrebarea crucială: ne va fura inteligența artificială joburile?
„Impactul pe care tehnologia îl are asupra umanității este o sabie cu două tăișuri. AI va impacta viața noastră de zi cu zi în moduri dramatice, dar și în moduri subtile. Este necesar să avem o educația în digitalizare și tehnolgii emergente, dar totodată este important ca entitățile naționale internaționale să creeze un mediu sigur care să garanteze libertăți personale, precum și dezvoltare și cercetare. Orice metodă de educație în domeniul AI-ului este bine venită”, spune Adrian Posteucă, specialist în tehnologii emergente.