Marcel Ciolacu, desemnat noul premier al României
În urma consultărilor cu partidele și formațiunile politice, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, drept premier al României. Acesta preia funcția după demisia de luni a lui Nicolae Ciucă, așa cum era stabilit în protocolul coaliției PNL-PSD.
„S-au terminat consultările și voi anunța decizia mea, însă cred că e potrivit să fac câteva remarci scurte. Coaliția de guvernare a decis acum un an și jumătate la constituire să funcționeze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model a funcționat foarte bine și sunt încrezător că va funcționa și în continuare.
Am avut în prima parte ca prim-ministru pe Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniștri desemnați de partidele care sunt în coaliție, care au fost în coaliție. România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize și datorită felului în care Coaliția, Guvernul condus de Nicolae Ciucă au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine”, a declarat președintele.
„După consultările pe care le-am avut astăzi cred că nu este nicio surpriză dar acum desemnez pentru poziția de premier al României pe domnul Marcel Ciolacu pe care-l invit să formeze un Guvern al coaliției și să continue munca serioasă, eficientă, eficace a coaliției cu acest Guvern care se va forma, cel mai probabil în scurt timp.
Vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea guvernului și vă aștept sa depuneți jurământul”, a mai declarat Klaus Iohannis.
Marcel Ciolacu: Viitorul Guvern va fi despre economie și reformă
La rândul său, premierul desemnat, Marcel Ciolacu, a declarat că dacă guvernul Ciucă a adus stabilizarea țării, mandatul său se va concentra pe economie și reformă, punctând importanța acestora în contextul Programului Național de Redresare și Reziliență.
„Aș dori să-i mulțumesc domnului președinte al PNL, Nicolae Ciucă, pentru gestul de onoare pe care l-a făcut și n-aș dori să-i mulțumesc din postura de prim-ministru desemnat. Aș dori să-i mulțumesc din postura de român, pentru că prin gestul său România a trecut într-o altă etapă, o etapă de democrație consolidată.
Dacă Guvernul României condus de Nicolae Ciucă a adus și a fost despre stabilizarea României, așa cum ați menționat și dumneavoastră, îmi doresc ca viitorul Guvern al României, condus de către mine, să fie despre economie și reformă.
În primul rând, până joi, România trebuie să aibă un Guvern votat și să venim la dumneavoastră pentru depunerea jurământului. Îmi asum cu toată responsabilitatea că România are nevoie de aceste reforme și de Programul Național de Redresare și Reziliență.
Locul României este în Uniunea Europeană și NATO, indiferent cât caută unii să ducă România către altă direcție. Drumul României este unul sigur și cu o stabilitate politică, devine o certitudine”, a declarat Marcel Ciolacu.
Consultările cu Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a avut consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare, începând cu ora 12.00, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, începând cu reprezentanţii PSD, PNL şi ai grupului minorităţilor naţionale.
„Suntem în situația pe care am planificat-o de acum un an și jumătate, de rotație la nivelul premierului și cred că este extrem de important să observăm că ce s-a început ca o soluție pentru stabilitatea României continuă în parametrii planificați. Vă mulțumesc!”, a fost scurtul mesaj al lui Klaus Iohannis înaintea consultărilor.
La discuţii au participat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, şi consilieri ai preşedintelui Klaus Iohannis.
Luni, şeful statului a luat act de demisia premierului Nicolae Ciucă şi a semnat decretul prin care ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, preia, interimar, atribuţiile de prim-ministru. Conform protocolului dintre PNL şi PSD, conducerea Executivului trebuie să fie preluată de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
Nicolae Ciucă, despre componența viitorului Guvern
În ceea ce privește componența viitorului Guvern, președintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat marți că în noul Cabinet se vor regăsi, pe baza evaluărilor, o parte dintre miniştrii liberali, iar pentru celelalte poziţii vor fi făcute propuneri care pot fi votate şi aprobate în cursul acestei zile.
Întrebat despre posibilitatea ca un independent să ocupe funcţia de ministru al Justiţiei, în persoana lui Bogdan Mateescu, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ciucă a afirmat că deocamdată sunt discuţii în acest sens, menţionând despre el că este ‘un profesionist’.
Legat de Marcel Boloş, care a condus Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene și posibilitatea ca acesta să rămână în Guvern ca ministru de Finanţe, Ciucă a menţionat că acesta a fost ‘un ministru foarte bun’.
Cât priveşte posibilitatea ca UDMR să nu mai facă parte din Guvern, Ciucă a spus că discuţiile pentru rămânerea acestei formaţiuni în coaliţie continuă, probabil „nu mai târziu” de această seară.
„PNL a avut două ipoteze de lucru: o ipoteză a fost aceea în care am respectat şi ne-am dorit să respectăm protocolul, cea de-a doua – în care acest protocol nu va putea să fie respectat şi atunci, în baza negocierilor, va exista o nouă formulă de guvernare. Până în momentul de faţă, există o variantă pentru fiecare dintre aceste două ipoteze.
Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte Ciolacu, a reieşit foarte clar că vom mai avea discuţii cu UDMR, până în momentul în care se va lua o decizie, probabil nu mai târziu de seara aceasta. Domnul Marcel Ciolacu şi-a exprimat disponibilitatea, după nominalizare, să mai aibă încă o discuţie cu partenerii noştri de la UDMR”, a transmis Ciucă.