Peste 5.000 de funcționari guvernamentali din Argentina au fost demiși
Președintele Argentinei, Javier Milei, a dat afară peste 5.000 de funcționari guvernamentali în doar 18 zile de la preluarea mandatului, onorând astfel promisiunea făcută în campania electorală de a concedia angajații recrutați în 2023.
Se estimează că numărul total de concedieri ar putea atinge 7.000. Javier Milei a avertizat deja că vor continua și alte demisii pentru a reducere cheltuielile statului argentinian.
Printr-un decret emis la 21 decembrie 2023, președintele Argentinei a eliminat multiple reglementări impuse de stat, a facilitat privatizarea companiilor de stat și a deschis calea pentru operațiuni în dolari americani, a inițiat procesul de flexibilizare a pieței muncii și a sistemului de sănătate. În plus, Guvernul de la Buenos Aires a redus numărul ministerelor la jumătate și a legalizat educația la domiciliu.
„Sectorul public argentinian are aproape 3,5 milioane de salariați, potrivit ultimelor date ale Ministerului Muncii, din care o zecime lucrează pentru administrația federală. 2,2% din PIB-ul țării este cheltuit pentru plata angajaților federali, potrivit unui raport al firmei de consultanță Ieral-Fundación Mediterránea, un procent care a fost redus din 2015, când reprezenta 3,3% din PIB-ul țării.
Potrivit analizei respective, ponderea ocupării forței de muncă publice în buget este similară «cu cea a țărilor scandinave și a Japoniei și Germaniei»”, scrie într-ul articol publicat de cel mai mare ziar din Spania: „El Pais”.
Javier Milei vrea să stabilizeze economia
Guvernul din Buenos Aires a anunțat recent un program sever de austeritate, având ca obiectiv stabilizarea unei economii puternic afectate de îndatorare și inflație cronică.
Măsurile prezentate de ministrul Economiei, Luis Caputo, includ schimbări semnificative. În primul rând, se propune devalorizarea monedei naționale peso cu peste 50%. Guvernul din Buenos Aires a decis să renunțe la proiectele de infrastructură, să reducă subvențiile pentru transport și energie și să reducă numărul de ministere.
Kristalina Gheorghieva, directorul actual aș Fondului Monetar Internațional, a reacționat la aceste decizii, caracterizând măsurile de austeritate drept „un pas important către restabilirea stabilității” în Argentina.
Luis Caputo a anunțat că statul va reduce subvențiile publice pentru transport și energie, ceea ce va afecta direct viața de zi cu zi a milioane de argentinieni. Cetățenii din Buenos Aires, care beneficiau de transport public ieftin de mult timp, sunt printre cei mai afectați de aceste măsuri. O altă măsură semnificativă vizează ministerele, unde numărul acestora a fost deja redus de la 18 la 9. Secretariatele de stat și direcțiile vor suferi, de asemenea, o reducere considerabilă, trecând de la 106 la 54.
„Este vorba despre o reducere de 34% din posturile politice ale statului. Simultan, statul nu va mai prezenta apeluri de oferte pentru şantierele publice şi va anula contractele acordate, dar care nu au început deja.
Şantierele de infrastructură vor fi realizate de sectorul privat, pentru că statul nu are nici bani, nici finanţare pentru a le duce la bun sfârşit”, a explicat ministrul Economiei din Argentina.