În cadrul podcastului „Cristache și Cristoiu”, de pe canalul de Youtube „HAI România!”, Ionuț Cristache și Ion Cristoiu au vorbit despre alegerile prezidențiale din 2024 și despre dreptul Diasporei de a vota mai multe zile.
Războiul din Ucraina ar putea afecta alegerile prezidențiale din 2024
În cadrul podcastului „Cristache și Cristoiu”, publicat marți, 2 mai 2023, pe canalul de Youtube „HAI România!”, Ionuț Cristache l-a întrebat pe Ion Cristoiu dacă ideea de vot se trivializează.
„Eu spun în felul următor, noi ar trebui să mai adăugăm la coșmarul 2024 următorul lucru important, dacă nu se termină războiul din Ucraina, noi avem un factor emoțional care poate să schimbe uluitor. Adică (alegerile) localele să aibă un rezultat în materie de partide și (alegerile) parlamentarele un altul. Asta este foarte important, dacă am avea un singur rând de partide, a fost o emoție ai rezolvat.
ONG-urile pot să creeze oricând o emoție când ai și un război în apropiere. Dacă ai un rând de alegeri, ai o emoție, dacă ai patru (rânduri de alegeri) ai patru emoții. Nu va fi o mare diferență între locale, parlamentare, în materie de partide. Nu noi vom alege președintele și vom vedea asta, normal ar fi de comasat parlamentarele cu prezidențialele. Este absolut normal”, a fost răspunsul dat de Ion Cristoiu.
Despre comasarea alegerilor locale cu alegerile parlamentare
„Faptul că se gândesc la comasarea localelor cu parlamentarele, este o aberație. De ce? Localele presupun să votezi primarul, poate și unul independent și nu partidele. Problema este că dacă le rupi, sunt diferite. Dacă sunt în același timp n-ai cum să creezi emoție.
Ele au apărut prin acea diferențiere, astfel pot să manipulezi. Am ajuns la o schizofrenie din 2003, discuția a pornit de la următorul lucru, singurele alegeri apropiate sunt parlamentarele și prezidențialele, faptul că nu se discută arată că undeva este un interes ca prezidențialele să fie rupte.
De ce nu se discută despre comasarea parlamentarelor cu prezidențialele? S-a dovedit până acum că a fost o nebunie a rezultat o schizofrenie. Prefer să fie un candidat al unui partid decât candidatului Bruxelles-ului. Pe de o parte am avut o schizofrenie, în primul rând că este un fals, chiar dacă președintele spune că s-a rupt de partid nu este așa”, a explicat Ion Cristoiu.
„Înainte au fost așa, Iliescu și Constantinescu. Rezultatul a fost așa partidul care a castigat parlamentarele a dat și președintele. S-a făcut o unitate nu era obligat președintele să respecte partidul pe care l-a votat. În momentul când s-a introdus această schizofrenie a apărut următoarea chestiune, Președintele de o anumită orientare, Parlamentul de alta.
Am avut două mandate ale lui Băsescu măcinate de bătălia asta și în cazul lui Iohannis la fel. Principala consecință a fost întărirea sistemului, pentru că Președintele a început să conducă cu ajutorul sistemului. Normal ar fi dacă ar fi să comasăm, singurele apropiate ar fi parlamentarele cu prezidențiale. Faptul că nici nu se discută arată că este un mare interes ca prezidențialele să fie separate pentru că partidele nu mai au putere”, a adăugat Ion Cristoiu.
Președintele României poate fi ales de pe acum
„Dacă vor fi separat, el (președintele) poate fi ales de pe acum. Președintele României este omul care iti rezolvă toate problemele. Cei din afară, UE, partenerii strategici au nevoie de o decizie rapidă, de un centru de comandă, de aici întărirea președintelui cu sistemul.
Problema este la președinte pentru că el rezolvă rapid și, președintelui, cu complicitatea celor de afară i s-a dat și sistemul.
De asta mi-a venit Klaus Iohannis la interviu, l-am întrebat ce este cu UE și el a zis că suntem și noi pe acolo, dar nu trebuie să mai fie așa, trebuie să ne spunem cuvântul. Eu pariez că poate să vină președintele României și mareșalul Antonescu, puterile garante, (partenerii strategici) s-au gândit că ală (președintele) să n-o ia razna ca n cazul lui Viktor Orban, îți asiguri că la externe ai omul tău, la presă omul tău”, a avertizat Ion Cristoiu.