Sondaj Sociopol după ce Călin Georgescu a ieșit
Sondaj Sociopol după ce Călin Georgescu a ieșit. Potrivit unei analize recente realizate de Sociopol, dinamica preferințelor electorale rămâne stabilă, iar șansele unor schimbări majore sunt aproape inexistente.
George Simion conduce detașat în intențiile de vot, având o bază electorală solidă și constantă. În spatele său, Victor Ponta pare să fi găsit un echilibru strategic, atrăgând votanți atât din zona social-democrată, cât și din rândul suveraniștilor.
De altfel, este singurul candidat care reușește să treacă pragul de 20% în primul tur – un detaliu important care îl plasează într-o poziție favorabilă pentru turul doi.
„Rezultatele sunt asemanatoare cu ce am masurat saptămâna trecuta si acum două saptămâni. Avem o definire a comportamentului politic. Simion este relativ confortabil pe primul loc, pe locul 2 Ponta, care beneficiaza atat de votul PSD, cât şi de o componenta din bazinul suveranist. E singurul candidat care trece, în turul 1, de 20% pentru a ajunge in turul 2.”, a precizat Mirel Palada la România TV.

Noul sondaj arată că progresiștii sunt fragmentați
Tabăra progresistă este afectată de diviziuni interne. Nicușor Dan, cândva un favorit al segmentului urban educat, pierde teren.
Electoratul său tradițional este demobilizat, în parte și din cauza competiției directe cu Elena Lasconi, care atrage o parte consistentă din simpatizanți.
Cu 10% din voturi, Lasconi nu rupe topurile, dar își menține un nucleu fidel care o sprijină constant, în special datorită performanței sale într-un tur anterior al alegerilor interne.
Candidatul susținut oficial de coaliția PSD-PNL pare să fie prins într-o zonă gri, nefiind perceput clar nici ca pesedist, nici ca liberal. Această lipsă de identitate politică afectează mobilizarea votanților tradiționali ai celor două partide.
O parte dintre susținători se orientează spre Ponta, alții spre Nicușor Dan.
”Nicuşor Dan e tras puternic în jos de bazinul care-l sprijină, bazinul progresist, care a suferit un eşec la alegerile anterioare. În plus, acest bazin e împărţit cu Elena Lasconi, care ia 10%.
Crin Antonescu intră într-o logică Cătălin Cârstoiu. Iată că alianţa PSD-PNL a rămas agăţată într-un candidat care nu e nici al PSD, nici al PNL. O parte din votanţii lor se vor duce catre Nicusor Dan, altii catre Ponta. Două treimi din pesedişti voteaza cu Ponta.
Elena Lasconi are in continuare un electorat fidel, multi dintre votanti nu au uitat că Lasconi a reuşit să ajungă, în decembrie, în turul 3 cu Georgescu şi, în consecinţă, îi rămân fideli”, a explicat Mirel Palada.
Scenarii pentru turul II al alegerilor prezidențiale
Scenariile pentru turul doi indică o confruntare cu mize clare. Dacă Ponta se va duela cu Simion, social-democrații îl vor susține în majoritate, consolidându-i șansele de victorie.
În schimb, dacă George Simion se va confrunta cu un progresist, cum ar fi Lasconi sau Nicușor Dan, este foarte probabil ca electoratul ”pesedist” să încline balanța tot în favoarea lui Simion, pe baza unei apropieri ideologice mai mari.
Conform datelor, doar 54% dintre cetățeni declară că intenționează să voteze. Dintre aceștia, numărul indecișilor este foarte mic. Restul populației este fie dezinteresată, fie complet absentă din procesul electoral. Iar în contextul sărbătorilor pascale, motivația de a merge la vot va fi și mai redusă.
„România are 4 bazine electorale. Cel mai important bazin il reprezinta bazinul pesedist. Dacă Ponta intra in turul 2, atunci pesedistii vor fi tentati sa voteze cu al lor. Daca intra un progresist, atunci pesedistii, care sunt structural ideologic cu suveranistii lui Simion, îl vor vota pe Simion.
Cei pe care-i identificam ca vin la vot sunt 54% din întreaga populaţie. Din acest procent, sunt puţini nehotărâţi. Restul pana la 100% din cei 54% sunt non votanţi. Sunt multi care nu vin la vot si putini cei care sunt nehotarati si nu vin la vot”, a mai spus Mirel Palada.

Șansele ca rezultatele sondajului să se schimbe sunt mici
Mirel Palada, sociologul care coordonează sondajele Sociopol, subliniază că impactul campaniei electorale este diminuat de apropierea Paștelui. Electoratul, dar și activiștii de partid, sunt mai preocupați de pregătiri spirituale.
„Oricât de tare s-ar da volumul din punct de vedere al comunicării politice, oamenii tind să se concentreze mai degraba pe zona de pregatire spirituala a Pastelui. Ştim toată alergatura in perioada aceea.
Şi nu doar electoratul va fi mai ocupat, dar si activistii sunt mai greu de folosit si, în loc să umble cu fluturasi, mai degraba vor fi tentaţi să-şi vadă de Pastele lor. Avem, aşadar, o atenuare a eficientei campaniei electorale din două părţi”, a conchis sociologul.