Noul președinte al Rusiei?! Cine ar putea să îi ia locul lui Vladimir Putin

Vladimir Putin, Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Aventura militară dezastruoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina a ridicat perspectiva că cei 22 de ani de domnie ai acestuia s-ar putea apropia de sfârșit. De asemenea, ordinul dat de Putin săptămâna trecută de a mobiliza sute de mii de oameni a degenerat într-un haos total, atrăgând reproșuri chiar și din partea propriilor săi propagandiști și aliați politici.

Vladimir Putin a făcut eforturi extraordinare pentru a-și marginaliza rivalii și pentru a rescrie Constituția țării pentru a-și menține controlul asupra puterii.

Șansa ca el să facă loc de bună voie unui nou lider este mică, dar nu mai este atât de neglijabilă.

„Super spionul” – Nikolai Patrushev

În cazul în care Putin va accepta că poziția sa a devenit nesustenabilă, observatorii de la Kremlin îl văd pe Nikolai Patrușev ca fiind cel mai probabil succesor al său.

Fostul șef al agenției de spionaj FSB, în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, are avantajul de a împărtăși cu Putin o viziune asupra lumii – una dominată de ostilitate față de Occident în general și față de Statele Unite în special.

În orice caz, opiniile lui Patrușev sunt chiar mai extreme decât cele ale lui Putin, scrie Politico.

„Lacheul” – Dmitri Medvedev

Dacă există cineva în care Putin poate avea încredere, acela este Dmitri Medvedev. Liderul rus i-a dăruit președinția fostului său om de încredere din Sankt Petersburg în 2008. Schimbul de funcții i-a permis lui Putin să păstreze puterea în propriile mâini, respectând în același timp limitele constituționale ale mandatelor care se aplicau atunci.

Războiul a fost însă neprietenos cu Medvedev, ale cărui încercări de a se debarasa de imaginea sa de „frate geamăn” mai puțin rău al lui Putin, au fost înecate de râsetele stârnite cititorilor canalului său Telegram.

La 57 de ani, Medvedev este încă suficient de tânăr pentru a conduce din nou Rusia, dar propria sa soartă este indisolubil legată de cea a lui Putin.

Garda de corp – Alexei Dyumin

Conform propriei sale relatări, Alexei Dyumin l-a salvat odată pe Putin de la un atac al unui urs brun, golind încărcătorul pistolului său de serviciu la picioarele fiarei, în timp ce aceasta stătea amenințător în ușa unui refugiu montan.

Ce calificări mai bune îl pot recomanda pentru a-i succeda lui Putin, asigurându-se în același timp că bătrânul om de stat se poate bucura de o pensie confortabilă și că va evita să fie judecat la Haga pentru crime de război?

Dyumin este, după unele relatări, un favorit al lui Putin, dar statutul său preferat l-ar putea face vulnerabil în cazul în care ar izbucni o luptă pentru putere la Kremlin.

„Principele” – Dmitri Patrușev

Aliații lui Putin de la Kremlin nu întineresc, dar asta nu înseamnă că regimul nu va căuta să se perpetueze. Nikolai Patrușev a fost cel care, la numirea sa la conducerea FSB în 2000, a numit elita spionajului rusesc „noua nobilime” din Rusia.

Acum, fiul său, Dmitri Patrușev, a apărut ca un prinț și un potențial succesor credibil al lui Vladimir Putin.

„Premierul” – Mihail Mișuștin

Articolul 92.3 din Constituția Rusiei prevede că, în toate cazurile în care președintele este incapabil să își îndeplinească atribuțiile, „acestea sunt îndeplinite temporar” de către prim-ministru. Acest lucru îl plasează pe Mihail Mișustin în pole position pentru a prelua funcția de șef de stat interimar în cazul în care Putin se îmbolnăvește grav sau este asasinat.

Mișuștin a servit loial ca un manager de criză, lucrând pentru a minimiza consecințele economice ale sancțiunilor occidentale.

De asemenea, dacă Putin este incapacitat, constituția nu îi permite în mod explicit să organizeze o revenire în cazul în care se recuperează.

„Moscovitul” – Serghei Sobyanin

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, ar putea apărea ca un posibil candidat la succesiunea lui Putin, dacă protestele din capitală escaladează până la punctul în care represiunea nu mai este viabilă și este nevoie de un angajament constructiv pentru a finaliza o tranziție ordonată.

În timpul mandatului său de 12 ani, Sobyanin s-a dovedit a avea competență nespectaculoasă. El a făcut o treabă decentă pentru a face metropola mai locuibilă, până când o mare parte din acest progres a fost anulat de război și sancțiuni.

„Prizonierul” – Alexei Navalny

Luptătorul anticorupție Alexei Navalny ar fi candidatul principal pentru a conduce o revoluție rusă, după ce a ajutat la organizarea protestelor împotriva revenirii lui Putin la președinție în urmă cu un deceniu.

Dând dovadă de un curaj extraordinar, Navalny continuă să se opună războiului din spatele gratiilor. Dar șansele sale de a urma parcursul lui Nelson Mandela, dintr-o celulă de închisoare la președinție, sunt reduse.

„Exilatul” – Mihail Hodorkovski

Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski este un alt critic al regimului lui Putin. El a pierdut, sfârșind prin a fi deposedat de imperiul său petrolier Yukos, aruncat în închisoare timp de 10 ani și, în cele din urmă, plecând în exil.

Hodorkovski, în vârstă de 59 de ani, susține cu tărie rezistența Ucrainei împotriva Rusiei, îndemnând recent Occidentul să furnizeze mai multe arme.

Cu toate acestea, istoria sa de om de afaceri nemilos nu a fost uitată de rușii mai în vârstă, care încă mai păstrează amintiri amare ale anilor haotici de pre vremea lui Elțîn, când o cabală oligarhică a acumulat active uriașe prin privatizări corupte, ceea ce a dus la deposedarea națiunii de patrimoniul industrial sovietic.