Tamas Sulyok a fost ales președinte al Ungariei
După demisia președintei Katalin Novak, care a urmat unui scandal în care și-a asumat responsabilitatea pentru o greșeală judiciară, Ungaria și-a ales noul președinte. Novak a decis să plece din funcție după ce a acordat o grațiere într-un caz de abuz asupra copiilor. Astfel, luni, țara vecină și-a ales succesorul în parlament în încercarea de a pune capăt scandalului, conform relatărilor AFP și Reuters.
Tamas Sulyok, un jurist în vârstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituțională din 2016, a depus jurământul în urma votului. El va prelua funcția pe 5 martie. În Ungaria, președintele are un rol ceremonial.
Katalin Novak, prima femeie care a ocupat această funcție în Ungaria, aleasă în martie 2022, a demisionat în urmă cu două săptămâni, recunoscând o „greșeală” în decizia de grațiere a complicelui unui pedofil.
Prim-ministrul Viktor Orban, aflat în fața celei mai grave crize politice de la revenirea sa la putere în 2010, a descris personal plecarea acestei apropiate drept un coșmar.
Schimbarea președintelui nu a pus capăt scandalului
Opoziția a criticat alegerea lui Tamas Sulyok. Aceasta a afirmat că este un candidat fără o anvergură politică. Mai mult, câteva mii de persoane au demonstrat duminică la Budapesta. Demonstranții au cerut ca șeful statului să fie ales prin vot universal direct.
Orban speră că astfel va pune capăt scandalului. Demonstrațiile au adus zeci de mii de oameni în stradă la mijlocul lunii februarie, într-o mobilizare fără precedent în ultimul deceniu.
„Unitatea națională a fost zdruncinată de această decizie” de grațiere, a declarat liderul naționalist la radio săptămâna trecută.
Orban a adăugat că doar demisia lui Katalin Novak și instalarea unui nou președinte ar putea „restabili unitatea”.
El a promis, de asemenea, să consolideze legislația privind protecția copiilor. Inclusiv prin solicitarea de „teste care să evalueze stilul de viață, devianța sexuală și aptitudinea psihologică” a celor care lucrează cu minori.
Orban a ratificat aderarea Suediei la NATO
Altfel, Ungaria lui Viktor Orban, a ratificat aderarea Suediei la NATO. Această decizie reprezintă înlăturarea ultimului obstacol în calea pasului istoric al Suediei. Țara nordică și-a menținut neutralitatea în timpul a două războaie mondiale și în conflictul tensionat al Războiului Rece.
Amintim că, recent, o echipă diplomatică din Statele Unite a efectuat o vizită în Ungaria. În urma acestei întâlniri, atitudinea susținătorilor lui Viktor Orban a suferit o schimbare radicală.
După o vizită recentă a premierului suedez Ulf Kristersson în Ungaria și semnarea unui acord de armament între cele două țări, este de așteptat ca votul parlamentului ungar să treacă fără probleme.
Această evoluție marchează sfârșitul unor luni de întârzieri în procesul de finalizare a modificărilor politicii de securitate a Suediei.