Noul preşedinte după Klaus Iohannis?! Surpriza momentului pe scena politică din România

Sursă: INQUAM Photos, George Călin

Unul dintre marile mistere de pe scena politică din România în acest moment este cine se va lupta, în 2024, pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni, pe care-l va elibera atunci Klaus Iohannis. Unul dintre politicienii de succes din România, fost primar cu rezultate foarte bune în municipiul pe care l-a condus timp de 3 mandate, a fost întrebat dacă va candida.

Românii vor merge la urne la alegerile prezidenţiale din 2024 pentru a-şi alege noul preşedinte, după ce al doilea mandat al lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni se va încheia.

Ilie Bolojan, viitorul preşedinte al României?

Unul dintre numele vehiculate de fiecare dată când este vorba despre o criză politică, inclusiv acum în recenta criză guvernamentală, este cel al lui Ilie Bolojan, fost primar al Oradei, în prezent președinte al Consiliului Județean Bihor.

Sursă: captură Digi24

Este fusese propus ca o variantă de premier nu de către PNL, partidul din care face parte, ci de către USR. Îşi doreşte însă Ilie Bolojan mai mult decât atât? Ţinteşte el cea mai înaltă funcţie din statul român?

Prezent la Digi24, politicianul liberal a fost întrebat dacă vrea să candideze la alegerile prezidenţiale din 2024. Răspunsul său a fost unul fermn negativ.

“Nu se pune această problemă. Eu cred că fiecare om trebuie să-și facă o analiză a capacităților pe care le are și unde poate livra mai mult. Fiecare poziție necesită o anumită expertiză și atunci, fiecare om își poate face o analiză personală.

Nu e ușor să faci asta, pentru că de obicei, riscăm să ne supraevaluăm”, a declarat Ilie Bolojan, potrivit digi24.ro.

“Una este să ai un patrimoniu, cum a avut Oradea (…) alta e să ai cvartale de blocuri comuniste în care n-ai ce să faci”

Ilie Bolojan mai spune că avut un succes enorm în fruntea Oradei şi datorită conjuncturii şi a echipei cu care a lucrat, lăsând de înţeles că nu i se poate atribui tot meritul pentru dezvoltarea acestui municipiu.

“Eu am reușit – susținut de colegii mei, cu echipe puternice în spate, cu o conjunctură care ne-a ajutat. Gândiți-vă că dacă ești primar în vestul României, ai șanse mult mai mari să ai investiții străine decât un primar de la Vaslui, de exemplu, din estul României, pentru că n-are autostrăzi.

Una este să ai un patrimoniu, cum a avut orașul Oradea, lăsat de cele trei comunități, maghiară, română și evreiască, pe care să îl reabilitezi, și alta e să ai cvartale de blocuri comuniste în care n-ai ce să faci. Deci, a fost și o conjunctură care m-a ajutat”, a mai precizat liberalul.

“Trebuie să avem decența să livrăm maxim posibil în condițiile date”

Care este însă soluţia, potrivit lui Ilie Bolojan? El crede că politicienii trebuie să pregătească transferul către noile generaţii: “Lucrurile bune pe care le-am învățat noi să le putem să le transferăm noilor generații”, care vor avea o altă viziune şi cunoştinţe despre ţările ale căror modele de succes dorim şi noi să le copiem.

“Prin urmare, eu ce cred? Că trebuie să avem decența să livrăm maxim posibil în condițiile date, acolo unde suntem fiecare dintre noi, și sigur, ce se va putea întâmpla în viitor, care este situația…

Părerea mea este că actuala lume politică – și eu mă refer la ea – trebuie să pregătească transferul către noile generații, în așa fel încât lucrurile bune pe care le-am învățat noi să le putem să le transferăm noilor generații și ei, cu altă viziune, cu mult mai multe cunoștințe acumulate vizavi de țările către care noi ar trebui să ne dezvoltăm ca și prosperitate, ca și direcție de dezvoltare, să facă ca acele lucruri să devină realitate mai repede în România”, a mai declarat, duminică, Ilie Bolojan.