În timp ce Ministerul Sănătăţii a schimbat metodologia de calcul al preţului medicamentelor, Consiliul Concurenţei a început o serie de controale la companiile distribuitoare de medicamente.
Proiectul Ministerului Sănătăţii privind stabilirea preţului medica-mentelor, aflat în dezbatere publică, ar putea avea ca efect dispariţia celor cåteva sute de farmacii deschise recent în mediul rural. „La 30% din medicamentele våndute prin farmacii (cele din programele de sănătate neplafonate, adică cele foarte scumpe), adaosul este de 1,5%, în timp ce adaosul distribuitorilor este 12%“, spune Elena Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din Romånia, adăugånd că cel mai mic adaos de farmacie, în Europa, este de 22%, în Lituania. „Cånd aveau adaos de 16%, distribuitorii mai puteau acorda farmaciilor un discount de 4-5%. Acum, farmaciile nu vor mai avea decåt acest 1,5%“, adaugă ea. Asta pentru că, în noul model de calcul al preţurilor, Ministerul Sănătăţii a redus adaosul distribuitorilor la medicamentele din lista de compensate şi gratuite care nu sunt în programele naţionale. Dacă marile lanţuri compensează cu vånzările de cosmetice şi produse parafarmaceutice, al căror adaos poate ajunge la 30% (această componentă reprezentånd tot mai mult în veniturile farmaciilor), nu acelaşi lucru se poate spune despre farmaciile din zonele rurale, unde cererea pentru cosmetice este redusă.
Distribuitorii, nemulţumiţi de decizia ministerului
Proiectul Ministerului, care este, cel puţin la nivel teoretic, rezultatul negocierilor cu cele două asociaţii ale distribuitorilor, nu este văzut bine nici măcar de aceştia. „Momentan s-a ajuns la un compromis pe termen scurt pentru a putea asigura medicamentele necesare populaţiei şi este important că pacienţii îşi vor putea primi medicaţia vitală“, au declarat, pentru Capital, reprezentanţii distribuitorilor. Însă aceştia continuă să fie îngrijoraţi pentru perioada următoare, „avånd în vedere că nu există un mecanism de protecţie funcţional, care să evite astfel de situaţii determinate de evoluţia cursului valutar“.
Şi pentru că, din cauza neactualizării cursului pentru o perioadă mai lungă de timp, distribuitorii au oprit distribuţia unor medicamente, pe care, susţin aceştia, ar fi trebuit să le våndă la un preţ mai mic decåt cel de achiziţie, Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, o investigaţie pe piaţa distribuţiei de medicamente. „Blocajul de pe piaţa farmaceutică limitează accesul producătorilor de medicamente din state membre ale UE pe piaţa romånească, existånd, astfel, riscul afectării comerţului intracomunitar cu produse farmaceutice“, a declarat preşedintele consiliului, Gheorghe Oprescu.
Comentånd această investigaţie, Elena Clara Popescu spune că „investigaţia dispusă de ministru, prin Consiliul Concurenţei, a început deja. Au trimis echipe la toţi distribuitorii, în acelaşi timp, şi le-au ridicat toată corespondenţa electronică, din toate birourile“. Mai mulţi distribuitori au amånat investiţiile pe care le iniţiaseră pentru dezvoltarea companiilor.
«Cånd aveau adaos de 16%, distribuitorii mai puteau acorda farmaciilor un discount de 4-5%. Acum, farmaciile nu vor mai avea decåt acest 1,5%.»
Elena Clara Popescu, vicepreşedinte Colegiul Farmaciştilor din Romånia
Proiectul Ministerului
PREŢUL medicamentelor compensate şi gratuite ar urma să aibă ca punct de pornire un nivel CIP (la intrarea în ţară) echivalent cu media celor mai mici trei preţuri CIP din 12 ţări de referinţă din UE.
CURSUL euro a fost actualizat la 3,63 lei, iar marja de distribuţie pentru medicamentele compensate şi gratuite care nu sunt în programele naţionale a fost redusă cu două procente, la 14%.