Cine va prelua afacerile lui Evgheni Prigojin! După decesul liderului Wagner, au început să apară întrebări cu privire la soarta grupului de mercenari și a companiilor din umbră ale „bucătarului lui Putin”.
Deși Evgheni Prigojin devenise probabil inutil pentru Kremlin în ultima parte a vieții sale, afacerile lui continuă să aibă o importanță enormă. Moscova nu va renunța ușor la afacerile dubioase întreprinse de el. Acestea ar implica schimbul de pietre prețioase pentru arme cu elita conducătoare a Africii, scrie Michael Albanese, expert în relații internaționale pentru CEPA.
Aceste eforturi s-au dovedit extrem de utile, întrucât Rusia ar folosi orice bunuri care i-ar ajuta mașinăria de război să reducă influența SUA și a Occidentului în general. Cu Evgheni Prigojin înlăturat, Vladimir Putin are acum nevoie de înlocuitor. Și se pare că cineva deja și-a demonstrat loialitatea în cercurile interne ale Kremlinului, precum și competența de a lucra în străinătate cu oameni periculoși care caută avere, arme și influență politică.
Cine va prelua afacerile lui Evgheni Prigojin
Ar fi vorba despre Viktor Bout, un traficant de arme care a câștigat notorietate în anii ’90, transportând arme din Europa de Est în Africa, cu flota sa e 60 de avioane și 30 de companii-paravan. Acesta a furnizat kalașnikov-uri în cadrul multor conflicte africane, inclusiv în Liberia, Rwanda, Sierra Leone și Sudan. De exemplu, în timpul războaielor civile dim Angola și Zair (acum Republica Democrată Congo), Bout a furnizat arme ambelor părți.
Acesta a fost membru al Forțelor Aeriene Sovietice, și și-a folosit conexiunile în urma dizolvării URSS pentru a achiziționa „avioane excedentare sau învechite pe care le folosea pentru a livra arme și muniții din vechile stocuri sovietice”.
În 2008, acesta a fost ademenit de către Administrația pentru combaterea drogurilor din Statele Unite (DEA) la Bangkok, sub pretextul unei întâlniri cu rebelii columbieni FARC (pe atunci desemnată organizație teroristă). Bout a încercat să le vândă agenților sub acoperire sute de rachete sol-aer, fiind astfel arestat și extrădat în SUA, unde a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, până la eliberarea sa anul trecut, în cadrul unui schimb de prizonieri.
După eliberare, Viktor Bout a sugerat că va reveni la „afaceri” și a participat la Summitul Rusia Africa de luna trecută de la Sankt Petersburg. Poreclit „spărgătorul de sancțiuni”, acesta are un set de abilități asemănătoare cu ale lui Evgheni Prigojin și și-a demonstrat public loialitatea și sprijinul pentru Vladimir Putin.
Bout s-a alăturat Partidului Liberal Democrat (LDPR) ultranaționalist la numai câteva zile după întoarcerea în Rusia. Până acum, el a vrut să „își transforme trecutul în influență politică”.
În ciuda abilităților sale, Viktor Bout nu are niciun fel de experiență în conducerea unui grup de mercenari. Cu toate acestea, relațiile sale cu elita conducătoare a Africii printr-o rețea țesută de companii de fațadă și afaceri dubioase vor fi, fără îndoială, utile.
Kremlinul ar putea include majoritatea mercenarilor Wagner în GRU
Kremlinul ar putea include majoritatea mercenarilor Wagner în cadrul GRU, agenția de informații militare a Rusiei cu istoria sa de interferență străină, asasinate și sabotaj. Oficialii militari ruși le-au spus omologilor lor africani și din Orientul Mijlociu că GRU va începe să gestioneze oficial forțele Wagner în țările lor.
GRU va încerca să mențină concesiunile miniere și licențele pe care Prigojin le-a aranjat pentru a extrage minerale prețioase, metale și pietre prețioase în toată Africa. Este puțin probabil ca agenția să vrea să conducă astfel de afaceri, așa că Bout sau oricine altcineva cu abilitățile necesare va fi mandatat pentru a acționa ca interfață, spune Michael Albanese.