Guvernul de centru-dreapta al primului ministru japonez Naoto Kan a supravieţuit fără probleme miercuri primei sale moţiuni de cenzură, după ce dezbateri aprinse în Parlament au marcat debutul campaniei pentru alegerile senatoriale de la 11 iulie, informează AFP.

Partidul Liberal (PLD, conservatori), principala formaţiune de opoziţie, a decis să depună această moţiune după schimbarea de săptămâna trecută a premierului demisionar Yukio Hatoyama, devenit foarte nepopular în sondaje după mai puţin de nouă luni de la ocuparea funcţiei de conducere.

Textul moţiunii a fost respins fără dificultate cu 315 voturi împotrivă şi 153 pentru, datorită predominanţei Partidului Democrat al Japoniei (PDJ, centru – stânga) în Camera Deputaţilor ale cărei decizii primează asupra celor ale Senatului.

‘Domnule prim-ministru Kan, sunteţi marele Satan care aduce maximum de nenorociri Japoniei’, a exclamat Hideaki Omura, deputat al PLD, în aplauzele colegilor şi în huiduielile majorităţii legislative.

Naoto Kan, care prezidează PDJ, a fost însărcinat la 8 iunie cu alcătuirea unui guvern, dar conservatorii din PLD îi reproşează că nu a recurs la alegeri anticipate.

‘Administraţia Kan s-a format fără solicitarea avizului popular. Avem deci un guvern fără legitimitate, a afirmat deputatul de opoziţie, Ryosei Akazawa.

În timpul celor aproximativ 55 de ani petrecuţi la putere, PLD a schimbat în mod similar de mai multe ori primul ministru fără să mai consulte populaţia. Trei şefi de guvern conservatori s-au succedat între septembrie 2006 şi august 2009, dată a victoriei istorice a PDJ la alegerile legislative.

SURSA: Agerpres