Noul proiect de Cod Fiscal menţine majorarea taxelor pe clădiri şi reintroducerea forfetarului

Noul proiect de modificare a Codului Fiscal a fost distribuit spre lectură miniştrilor Cabinetului Ponta în cadrul şedinţei de Guvern de ieri. Faţă de proiectul iniţial a fost eliminată măsura impozitării autoturismelor cu capacitate cilindrică sub 1600 mc, dar a fost păstrat impozitul majorat pe clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Proiectul de Cod Fiscal a fost retras de pe site-ul Ministerului de Finanţe, după apariţia în mass media a informaţiilor privind creşterea taxelor pe clădirile nerezidenţiale deţinute de persoane fizice şi pentru maşini. În proiect a fost reintrodus impozitul forfetar, redenumit specific, pentru unele activităţi, cum ar fi restaurante, hoteluri, serviceuri auto.Totodată, taxele locale vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50% de către primării. În prezent, autorităţile locale pot majora taxele cu cel mult 20%.

Impozitul pe maşini urma să crească, potrivit proiectului anterior, de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cmc inclusiv. Proiectul mai prevede o creştere a impozitului de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv. Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari.

Clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice ar urma să fie impozitate ca cele ale persoanelor juridice cu o cotă cuprinsă între 0,25 şi 1,5% din valoare.

Odată cu retragerea proiectului, Finanţele au anunţat într-un comunicat că proiectul va fi discutat în guvern şi va fi, din nou, supus dezbaterii publice.

Despre majorarea taxelor pe clădiri, Capital a scris aici:https://www.capital.ro/firma-in-apartament-risc-de-majorare-a-taxei-pe-proprietate-de-zeci-de-ori.html