Cazurile de malpraxis vor trebui rezolvate în termene rezonabile si nu tergiversate, a declarat vineri, la Timişoara, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi. Prevederile privind malpraxisul sunt surprinse într-un capitol special al proiectului noii Legi a sănătăţii, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2013.
"Asiguratorul de malpraxis îşi va asuma responsabilitatea în ceea ce priveşte rezolvarea diferendului dintre pacientul care a reclamat un prejudiciu şi cel care este reclamat – medicul sau unitatea medicală. Asiguratorul va fi obligat să facă asigurare şi pentru daunele morale. Se stabilesc nişte termene precise pentru rezolvarea fiecărei etape a procesului de malpraxis, de aşa manieră încât să nu se mai tergiverseze ani de zile", a pus Vasile Cepoi.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că în ceea ce priveşte reorganizarea spitalelor se are în vedere aplicarea conceptului de autoguvernare care este aplicat la ora actuală în toată Europa, autoguvernare fiind autonomie managerială şi financiară.
"Spitalul rămâne o instituţie publică în administrarea autorităţii publice locale, a Ministerului Sănătăţii, al Ministerului Transporturilor sau a cui este, dar poate să aplice metode de management specifice sistemului privat, deci au o mai mare libertate managerială, au autonomie financiară, îşi pot angaja personal cât consideră că au nevoie încât să realizeze servicii, dar să aibă şi un echilibru financiar, pot să remunereze personalul angajat în funcţie de performanţa pe care o realizează", a explicat Cepoi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit oficialului, proiectul de lege va fi pus spre dezbatere publică pe transparenţă decizională imediat după ce se încheie şi negocierile cu instituţiile financiare internaţionale, după care va intra în dezbaterea parlamentarilor în septembrie, urmând ca noua Lege a sănătăţii să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2013.