Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, admite că Rusia va continua să fie în conflict cu Ucraina. El spune că un motiv pentru un atac va putea fi găsit și peste 10 sau 50 de ani.
Dmitri Medvedev subliniază că existența Ucrainei este considerată periculoasă pentru ucraineni. El a făcut referire nu doar la situația politică actuală, ci la orice formă a Ucrainei.
El susține că prezența unui stat independent în teritoriile istorice rusești reprezintă mereu un pretext pentru reluarea ostilităților.
Există 100% șanse de a avea un nou război
„Existenţa Ucrainei este fatală pentru ucraineni. Şi nu mă refer doar la starea actuală, la regimul politic de tip Banderas. Vorbesc despre orice, absolut orice Ucraina. De ce? Existenţa unui stat independent pe teritoriile istorice ruseşti va fi acum un pretext constant pentru reluarea ostilităţilor”, a scris fostul preşedinte pe Telegram.
Fostul președinte avertizează că, indiferent cine conduce noua entitate numită Ucraina, aceasta nu va primi legitimitate și statut juridic. Probabilitatea unui nou conflict rămâne constantă și există 100% șanse de a avea un nou război. Acest lucru ar urma să se întâmple indiferent de acordurile de securitate semnate de Occident cu regimul de la Kiev.
Asocierea Ucrainei cu UE și aderarea la NATO nu va opri un nou conflict
Dmitri Medvedev subliniază că asocierea Ucrainei cu UE și chiar aderarea la NATO nu vor opri un astfel de conflict, care se poate întâmpla în următorii 10 sau 50 de ani.
„Este prea târziu. Oricine se va afla la cârma noii entităţi canceroase numite Ucraina, nu va adăuga legitimitate guvernării sale şi statut juridic „ţării” în sine. Probabilitatea unei noi ciocniri va rămâne la nesfârşit. Practic, întotdeauna. Mai mult decât atât, există 100% şanse de a avea un nou conflict, indiferent ce documente de securitate semnează Occidentul cu regimul marionetă de la Kiev. Acesta (conflictul – n.r.) nu va fi oprit de asocierea Ucrainei la UE şi nici măcar de aderarea acestei ţări artificiale la NATO. Acest lucru se poate întâmpla peste 10 sau 50 de ani”, a spus Dmitri Medvedev.
Dmitri Medvedev îi îndeamnă pe ucraineni să trăiască într-un mare stat comun
De asemenea, el consideră că ucrainenii, indiferent de nivelul lor actual de resentimente față de ruși și indiferent de ura lor față de conducerea rusă, vor alege în cele din urmă să trăiască într-un „mare stat comun”. Ei vor renunța la lupte continue și la moarte. Medvedev susține că cu cât ucrainenii își dau seama mai rapid de această perspectivă, cu atât mai benefic va fi.
Acest aliat al lui Putin a devenit una dintre vocile cele mai inflexibile ale Kremlinului începând cu invazia rusă asupra Ucrainei în februarie 2022. Aceasta s-a petrecut în ciuda imaginii sale anterioare de reformist. El era perceput și adept al modernizării în timpul președinției sale între 2008 și 2012.
Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a fost inițial justificată prin necesitatea apărării minorității rusești împotriva regimului „nazist” de la Kiev. După denazificare și demilitarizare, Rusia a prezentat „operațiunea sa specială” ca pe o luptă existențială necesară împotriva Occidentului. De altfel, acesta este acuzat că intenționează să dezintegreze Rusia și să fure resursele sale.