Noul Război Rece între SUA și Rusia se duce în Balcani. După ce au creat facilități militare în portul și aeroportul din Alexandroupoli, Statele Unite pregătesc acum, în cadrul cooperării greco-americane, posibila utilizare a aeroportului Samothraki, controlând ieșirea din Dardanele, lucru pe care Moscova nu-l vede cu ochi buni.
Surse din presa rusă spun că Statele Unite intenționează să-și extindă prezența militară în regiunea Mării Negre, ceea ce îngrijorează conducerea politică și militară de la Kremlin.
Noul Război Rece între SUA și Rusia se duce în Balcani. Baza aeriană de la Câmpia-Turzii
În acest scop, armata SUA își va moderniza baza aeriană de la Câmpia-Turzii, România.
”Modernizarea pe scară largă a bazei aeriene îi va costa pe americani 152 de milioane de dolari, iar lucrările vor începe în această vară. Fondurile pentru proiect vor fi acordate în cadrul Inițiativei Europene de Descurajare, care a fost lansată de Statele Unite în 2014, cu scopul de a limita o Rusie agresivă”, spune un expert rus.
Schimbările planificate exact să aibă loc la baza aeriană nu sunt menţionate, dar pe baza faptului că Forțele Aeriene ale SUA intenționează să desfăşoare acolo avioane grele de transport, precum și foarte probabil avioane de luptă F-35, proiectarea se va concentra pe piste și construirea unor hangare suplimentare și echipamente speciale.
„Aviaţia Militară a SUA, după modernizarea bazei aeriene de la Câmpia-Turzii, va oferi escadrilelor de luptă americane posibilitatea de a „răspunde rapid” la orice amenințare care apare în regiunea Mării Negre şi care vizează Rusia”, subliniază acelaşi analist, potrivit PENTAPOSTAGMA din Grecia.
În plus, în viitor, americanii intenționează să folosească baza aeriană din România ca unitate de primire pentru trupe NATO.
Reacția Federației Ruse
Bucureștiul și Washingtonul colaborează activ în domeniul militar, adoptând o „foaie de parcurs” comună în domeniul apărării, cu un orizont de zece ani, şi acordând o atenție deosebită „securității regiunii Mării Negre” în contextul rupturii SUA – Rusia.
Aceleași surse subliniază că Flota din Marea Neagră a Marinei Militare ruse este în stare de alertă deplină cu circa 55 de nave de război și submarine din bazele sale, în timp ce sistemele de rachete de coastă de tip BASTION sunt pregătite.
Potrivit unor experți ruși, chiar şi în condiţiile în care unele dintre navele de război rusești ale Flotei Mării Negre s-ar putea afla în alte părți ale lumii, „flota rusă este gata în câteva ore să aducă 55 de nave de război și submarine în această zonă”.
UE, Turcia și întregul Orient Mijlociu, prinse la mijloc
În plus, aceiași specialişti subliniază că, pe lângă nave, Rusia dispune de un număr mare de sisteme de rachete capabile să atingă ținte la distanțe de zeci până la câteva sute de kilometri, în timp ce în Crimeea există o bază aeriană şi navală a Rusiei.
„Ceea ce țările NATO din regiune încearcă să arate este complet irelevant. Chiar dacă, dintr-un anumit motiv, Convenția de la Montreux încetează să funcționeze, Rusia va avea suficiente nave de război pentru a prelua controlul asupra întregii Mării Negre, fără nicio exagerare”, a declarat un analist rus pentru Avia.pro.
Potrivit unor date oficiale, la sfârșitul lunii mai, cel puțin trei nave de război NATO vor fi trimise în regiune, crescând tensiunile între cele două părți.
Rusia și SUA pun în aplicare a doua rundă a unui nou război rece, care afectează UE, Turcia și întregul Orient Mijlociu.
Sursă foto: Dreamstime.