Departe de schimburile silențioase care au loc de obicei la summiturile diplomatice, întâlnirea care a avut loc în Alaska a fost mai mult decât glacială. Pe 18 martie, secretarul de stat american, Antony Blinken, a schimbat insulte cu omologul său chinez, Yang Jiechi, în timpul discuției lor pe un teren neutru, la Anchorage. În fața camerelor, cei doi bărbați s-au angajat cu o vehemență rară într-un război de poziții, americanul acuzând China de „acte care amenință stabilitatea mondială” atunci când chinezii au denunțat voința Statelor Unite de „a-și impune propria democrație în restul lumii”.

Ceața pe care anii Trump o păstraseră în ordinea mondială s-a risipit

Rareori opoziția a două blocuri antagoniste, care luptă pentru hegemonie pe glob, a fost afișată atât de deschis: în timp ce conceptul Războiului rece a fost trimis în uitarea istoriei după prăbușirea blocului sovietic, iată-l din nou chemat să descrie confruntarea brutală care structurează acum raporturile internaționale de forţă.

De câteva luni, ceața pe care anii Trump o păstraseră în ordinea mondială s-a risipit. Dacă fostul președinte american a arătat o mare mulțumire față de Rusia și regimurile autocratice, nu mai există acum nicio ambiguitate: se desfășoară un război frontal de influență între Statele Unite și aliații săi, în special europeni, pe de o parte, și, de cealaltă parte, China și Rusia, susținute de Iran, potrivit nouvelobs.com.

În ultimele săptămâni, luptele s-au înmulţit. Sancționarea unor lideri chinezi de către Statele Unite pentru condamnarea represiunii violente a uigurilor; încălcarea gravă a spațiului aerian taiwanez de către China după ce insula tocmai a semnat un acord de cooperare consolidată în materie de securitate cu americanii; reluarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia în Donbas; răpirea brutală, de către Belarus, a unui jurnalist de opoziție prin deturnarea unui avion de linie în fața și în ciuda europenilor.

Bloc contra bloc, acestea sunt două viziuni ale lumii, două forme de regim politic cu interese ireconciliabile care se înfruntă. Au trecut de mult zilele în care tabăra occidentală, în urma căderii Zidului Berlinului, a decretat naiv „sfârșitul istoriei” și apariția, mai devreme sau mai târziu, a democrației în urma economiei liberale. Astăzi, Statele Unite și aliații săi sunt forțați să constate că statul de drept, departe de a fi majoritar în lume, este contestat, ba chiar respins prin influența crescândă a țărilor iliberale.

Ţările occidentale sunt acum atacate pe propriul lor teren

Joe Biden a fost primul care a dat alarma în februarie: „Democrațiile sunt atacate”,  a avertizat el înainte de a-și asigura aliații că „America s-a întors”. Pe 6 iunie, el a insistat într-o tribună publicată în „Washington Post”, cu câteva zile înainte de întâlnirea sa cu Vladimir Putin, programată pentru 16 iunie: „Nu va exista nicio îndoială cu privire la rezoluția Statelor Unite de a apăra valorile noastre democratice”, spune el, promițând să-și consolideze „alianțele” în fața amenințărilor tot mai mari de la Moscova și Beijing.

Aceste declaraţii nu sunt doar de fațadă. Pentru că țările occidentale sunt acum atacate pe propriul lor teren, așa cum am văzut cu interferența gravă a hackerilor ruși în scrutinul prezidenţial american din 2016. Atacuri informatice și război cibernetic, infiltrarea instituțiilor, campania de intoxicație și știri false: atât Rusia, cât și China folosesc toate tehnicile moderne de destabilizare, care nu exclud în niciun caz vechile metode criminale vechi, cum ar fi încercările de otrăvire a adversarilor ruși din Europa.

În Franța, influența rusească este exercitată prin mijloacele mass-media și reţelele politice, dintre care multe fac jocul extremei drepte. Noul Război rece trebuie luat în serios, deoarece acum se joacă acasă: împotriva spionilor care vin din frig, armele democrației care sunt libertatea de exprimare, puterea presei și sprijinul pentru oponenții regimurilor sunt mai importante ca niciodată.

Sursa foto: Dreamstime