Inspecţia Judiciară a produs una dintre cele mai ruşinoase rezoluţii ale sale, produsă într-un dosar prin care se încearcă “execuţia” judecătorilor Neluţa-Marinica Tudorache (plecată prin demisie din magistratură), Ileana Alexandru şi Petronel-Iulian Alecxandru, toţi trei de la Tribunalul Călăraşi, scrie site-ul Lumea Justiţiei.

Un alt precedent periculos a avut loc deja în acest dosar

Tot în acest dosar, s-a produs deja un precedent periculos, atunci când Secţia pentru judecători a CSM în materie disciplinară a dispus suspendarea din funcţie a judecătoarelor Neluţa Tudorache şi Ileana Alexandru pe perioada soluţionării dosarului disciplinar, înainte ca împotriva lor să fie formulate acuzaţii de către Inspecţia Judiciară. Această măsură a fost clar abuzivă, aşa cum a dovedit şi decizia ÎCCJ care a desfiinţat hotărârea CSM de suspendare din funcţie a celor două judecătoare.

Noua rezoluţie a Inspecţiei Judiciare are nu mai puţin de 144 de pagini (link aici) şi poartă semnătura inspectorului Petre Roşu. Ea reprezinta “rechizitoriul” prin care cei trei judecători mai sus menţionaţi au fost trimişi în judecată disciplinară, motivul fiind unul halucinant: au fost acuzaţi că au contestat hotărâri ale Colegiului de conducere al Tribunalului Călăraşi şi conducerea instanţei, prin acţiuni pe care, culmea, multe dintre ele le-au şi câştigat, scrie luju.ro.

Inspectorul Petre Roșu nu explică faptele imputate şi de ce acestea trebuie sancţionate

Rezoluția nu reprezintă altceva decât o înșiruire ale acțiunilor făcute de cei trei judecători, ale acuzațiilor lansate de aceştia, aspecte care nu pot fi considerate abateri disciplinare. Această rezoluție ruşinoasă este însoțită de opiniile inspectorului Petre Roșu, care se pronunță în sensul existenței unor abateri disciplinare, fără însă să explice în concret faptele imputate celor trei judecători și de ce acestea trebuie sancționate.

Site-ul Lumea Justiţiei mai scrie că cei trei judecători de la Tribunalul Călăraşi au ajuns să fie incomozi în contextul în care au făcut sesizări și plângeri împotriva șefului CSM, Bogdan Mateescu, și împotriva secretarului general al CSM, George Cătălin Șerban, acesta din urmă fost președinte al Tribunalului Călărași suspectat de anumiți colegi de-ai săi că ar avea implicare directă în construirea acestui dosar.

Cei trei magistrați ar fi pronunțat în trecut decizii care nu au fost pe placul CSM sau a unor persoane din CSM, fie că vorbim despre membri ai Consiliului sau nu.

Sursa foto: Dreamstime