Noul secretar de stat american, Antony Blinken, s-a arătat dur faţă de Turcia, în timpul procedurii de audiere pentru validarea numirii sale de către Senat.
Noul secretar de stat american s-a arătat dur faţă de Turcia. În prima sa poziţionare oficială cu privire la intenţiile administraţiei Biden în relaţiile cu Ankara, el a caracterizat drept inacceptabilă opţiunea unui „aşa-numit partener strategic al nostru” de a cumpăra sistemul rusesc de rachete S-400 şi de a se armoniza „cu unul dintre cei mai mari adversari strategici ai noştri, Rusia”, notează publicația grecească Kathimerini.
Ar fi prematur să ne grăbim să tragem concluzii definitive sau exagerate întrucât ecuaţia relaţiilor americano-turceşti rămâne complexă şi este cert că administraţia Biden va depune eforturi pentru „a păstra Turcia în Occident”.
Însă atitudinea critică evidentă a noului şef al diplomaţiei americane, care nu este întâmplătoare, ci este produsul elaborat al funcţionarilor specializaţi pe această temă ai noii administraţii, este relevantă pentru intenţiile Washingtonului şi trimite mesaje puternice Ankarei, pe care Tayyip Erdogan nu va mai avea luxul să le ignore.
Noul secretar de stat american s-a arătat dur faţă de Turcia
„Cred că trebuie să vedem ce impact au avut sancţiunile existente pe baza legislaţiei CAATSA asupra Turciei şi să analizăm dacă trebuie făcut mai mult”, a subliniat Blinken, lăsând deschisă eventualitatea de a fi luate măsuri în cazul în care se apreciază că sancţiunile existente nu au produs rezultatele dorite.
Puternicul senator democrat Robert Menendez, care va prelua funcţia de preşedinte al Comisiei de Relaţii Externe a Senatului, ceea ce anticipează o poziţie extrem de severă a Congresului faţă de Tayyip Erdogan, i-a cerut lui Blinken să ofere câteva repere ale politicii pe care intenţionează să o urmeze în relaţia cu Turcia.
Întrebat de senatorul Menendez dacă administraţia Biden a elaborat o poziţie clară faţă de Turcia lui Erdogan, noul secretar de stat a fost categoric: „În ultimă instanţă, Turcia este o ţară aliată care se plasează în multe cazuri într-un mod care nu se potriveşte unui aliat. Acest fapt reprezintă o provocare substanţială pentru noi şi suntem clari în această privinţă”.
Turcia, în linie cu Coreea de Nord și Rusia
Menendez a pus Turcia în linie cu Coreea de Nord şi Rusia, subliniind că sunt ţări care necesită o atenţie directă. El a evidenţiat rolul destabilizator al Ankarei „prin susţinerea agresivităţii Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah şi prin propriul său comportament agresiv în Meditarana de Est împotriva aliaţilor noştri democraţi Grecia şi Cipru”.
Din această perspectivă, el şi-a exprimat speranţa că administraţia Biden va menţine o atitudine fermă faţă de comportamentul destabilizator al Turciei în Siria, dar şi faţă de invadarea apelor teritoriale ale Ciprului, precum şi faţă de contestarea şi revendicarea întregii Zone Economice Exclusive a Greciei până în Libia